Pierwszym skojarzeniem z Prowansją, leżącą w południowo-wschodniej Francji, jest lawenda. Ten region może pochwalić się ogromnymi uprawami tej rośliny.
Kupujemy lawendowe kosmetyki, olejki, sole do kąpieli czy pachnące mydełka. Francuzki natomiast włączają lawendę do swojej diety, pijąc kawę z syropem przyrządzonym właśnie z tej rośliny, aby wspomóc proces odchudzania. Sprawdź prosty przepis na ten zdrowotny, kawowy napój, a kilogramy gwałtownie polecą w dół.
Jaki adekwatności zdrowotne ma lawenda?
Lawenda ma adekwatności uspokajające, rozluźniające. Poza tym działa moczopędnie, źółciopędnie i rozkurczowo. Pomaga w łagodzeniu bólów brzucha i miesiączkowych.
Możemy z powodzeniem stosować ją w leczeniu zapalenia gardła, zatok, oskrzeli czy migdałków, ponieważ ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Ta roślina pobudza wydzielanie soków trawiennych, a także poprawia perystaltykę jelit. Poleca się jej spożywanie przy leczeniu zaparć i niestrawności.
Lawenda, dodana do porannej kawy, przyspiesza odchudzanie, ale też poprawia nasze samopoczucie. Ten dodatek nadaje małej czarnej wyjątkowego aromatu, który zachwyci każdego smakosza tego napoju.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Maść ichtiolowa to doskonały sposób na walkę z pryszczami. Kosztuje grosze
Lawenda w kuchni - przepis na syrop, idealny do kawy i nie tylko
Lawendę wykorzystuje się głównie w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Jej pędy stanowią wspaniały dodatek do mięsa duszonego z warzywami, pieczeni baraniej czy zupy i galarety rybnej. Pasują także do grillowanych potraw.
Z tej rośliny możemy przyrządzić zdrowotny syrop, który wspaniale komponuje się nie tylko z kawą, ale też z herbatą, wodą czy kakao.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia syropu z lawendy? Oto lista:
- 2 szklanki świeżych kwiatów lawendy;
- 2 szklanki cukru;
- 2 szklanki wody.
Na początek należy dokładnie umyć i osuszyć kwiaty. Następnie wrzucamy je do garnka, razem z cukrem i wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut, mieszając płyn od czasu do czasu.
Po kilkunastu minutach odstawiamy garnek z ognia. Gdy syrop ostygnie, to przecedzamy go przez sitko i przelewamy do czystych butelek, które na koniec szczelnie zakręcamy.
Kawa z lawendą - dwie opcje przygotowania
Odrobinę syropu z lawendy warto dodawać do porannej kawy zamiast mleka. Możemy dowolnie regulować intensywność lawendowego aromatu.
Do małej czarnej pasują też świeże albo suszone kwiaty tej rośliny. W tym przypadku wystarczy zaparzyć je w szklance razem z napojem kawowym.
Zobacz też:
Często robisz manicure hybrydowy? Dermatolog ostrzega, jakie mogą być skutki
Puszące się włosy to prawdziwa zmora. Kup ten olej, a zapomnisz o problemie
Zapomniane imię pnie się na szczyt popularności. Nosi je wielu dziadków