Dodaj odrobinę do bitej śmietany. Będzie puszysta i nie opadnie

top.pl 3 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Bita śmietana to składnik wielu ciast, a także doskonały dodatek do licznych deserów. W łatwy sposób można przygotować ją samodzielnie w domu. Nie ma bowiem w tym nic skomplikowanego, jeżeli zadba się o kilka szczegółów. Dodatkowo chcąc mieć pewność, iż wyjdzie idealnie sztywna i błyszcząca, warto pamiętać o sprytnym triku, który powinna znać każda pani domu. Wystarczy kilka kropel popularnego cytrusa.

Bita śmietana doskonale pasuje jako dodatek do ciast, a także rozmaitych słodkości, takich jak gofry czy galaretki. To szybki i prosty sposób, aby przyozdobić oraz dopełnić deser, zwłaszcza iż bitą śmietanę bez problemu można przyrządzić w zaciszu swojej kuchni. Niestety czasami pomimo najszczerszych starań ta nie chce się ubić na sztywno. Na szczęście prosty trik, może skutecznie zapobiec takiemu biegu wydarzeń.

Sposób na udaną bitą śmietanę. Unikaj tych błędów

Bita śmietana kupiona w sprayu to zdecydowanie nie to samo co ta ubita samodzielnie w domu. Konsystencja i smak tej domowej nie mają sobie równych, zwłaszcza jeżeli ubita jest w prawidłowy sposób. Przede wszystkim warto w tym celu zadbać o kilka szczegółów, które mogą zadecydować o finalnym efekcie.

Między innymi czystość i suchość miski, w której ubijana jest śmietana, ma ogromne znaczenie. Nawet odrobina tłuszczu lub wody obecne na ściankach naczynia mogą wpłynąć na to, iż śmietana się nie zechce ubić. Co więcej, zbyt szybkie wrzucenie szybkich obrotów miksera również ma wpływ na to, czy bita śmietana się dobrze ubije, czy nie.

Ilość dodanego cukru także może być przyczyną tego, iż śmietana nie chce się ubijać. Zbyt dużo cukru na samym początku sprawia bowiem, iż śmietana staje się ciężka i trudniejsza do ubicia. Z kolei, jeżeli będzie się ją za długo miksować, może to doprowadzić to przebicia i tym samym rozwarstwienia, przez co cała praca pójdzie na marne.

Zobacz także: To najbardziej warszawskie ciastko. Z tego przepisu wyjdzie smaczne jak w cukierni

Jak dobrze ubić bitą śmietanę? Dzięki temu cytrusowi wyjdzie idealnie sztywna

Dobrze ubita śmietana zależy od kilku kwestii. Przede wszystkim w tym celu należy zawsze sięgać po śmietanę kremówkę powyżej 30% tłuszczu, a najlepiej, aby to była śmietana 36%. Wpływ na finalny efekt ma również temperatura ubijanej śmietany, która powinna wcześniej odleżeć odpowiedni czas w lodówce. Do niej należy dodać cukier puder, gdyż wymaga krótszego ubijania.

Chcąc mieć jednak pewność, iż bita śmietana finalnie wyjdzie sztywna i dobrze zmiksowana, warto znać proste triki, które mogą zapewnić taki efekt. Okazuje się, iż jest to prostsze, niż się wydaje. Wystarczy podczas ubijania dodać do śmietany zaledwie kilka kropel soku z cytryny. Przyspieszy to gęstnienie śmietany, a ponadto polepszy jej smak.

Ponadto kilka kropel soku z cytryny to również patent na uratowanie rozwarstwionej bitej śmietany. Można również uporać się z tym problemem z pomocą żelatyny czy też kwaśnej śmietany 18%. Ze znajomością tych prostych trików można spokojnie podejść do ubijania śmietany w domu i mieć pewność, iż wyjdzie sztywna, błyszcząca i smaczna.

Może cię zainteresować: Zrób sernik dubajski i oczaruj gości. Zniknie co do okruszka

Zobacz też:

​Nie dodaj do ugotowanych ziemniaków masła. Z tym dodatkiem będą kremowe i wyraziste

Gotujesz jajka w ten sposób? Zabijasz w nich wszystkie adekwatności odżywcze

Do zrobienia tych pączków potrzebujesz tylko 4 składników. Będą gotowe w 15 minut

Idź do oryginalnego materiału