Dodaj je do ogórków kiszonych, a smak rozpali zmysły. Sąsiadki ciągle pytają o przepis

kobieta.gazeta.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: canva


Kiszenie jest od dawna ulubionym sposobem wśród domowych przetwórców. Podczas gdy ogórki są najpopularniejszym produktem kiszonym, wiele innych warzyw i owoców można z powodzeniem kisić w domu. Możesz przygotować bezpieczne, wysokiej jakości pikle o przeróżnych smakach.
Te domowe słodko-pikantne ogórki są niczym niebo w gębie! Jest to szybki i łatwy przepis na pikle do lodówki, który pozwala uzyskać niewielką partię świeżych ogórków o przyjemnym smaku. Można je dodawać do hamburgerów i kanapek lub podjadać prosto ze słoika! Twoje sąsiadki będą pytać o ten przepis.
REKLAMA


Przygotuj najlepsze słodko-pikantne kiszone ogórki dzięki temu szybkiemu i łatwemu przepisowi
Ogórki kiszone Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Wyborcza.pl
Zacznij od pokrojenia ogórków do kiszenia w pożądany kształt. Ja lubię robić grube ogórkowe słupki, ale można też zrobić podłużne plasterki. Wykonaj pojedyncze nacięcie wzdłuż czerwonej ostrej papryki. Pozwoli to na przeniknięcie przyprawy do zalewy i ogórków. Umieść ostrą paprykę, zmiażdżony czosnek, gorczycę i ziarna czarnego pieprzu w szklanych słoikach. Ostrożnie zalej ogórki gorącą solanką, całkowicie je przykrywając.


Czytaj też: Naturalne opryski na warzywa ochronią twój ogród. Szybkie i tanie, a jakie skuteczne
Jakie inne składniki mogę dodać?
jeżeli chcesz wypróbować różne smaki, spróbuj dodać świeżą marchewkę, cebulę, paprykę i rzodkiewkę. jeżeli chodzi o przyprawy, możesz eksperymentować z nasionami selera, kminkiem, goździkami, laskami cynamonu i innymi przyprawami do marynowania.


Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone


Moim faworytem na lato są również ogórki z dodatkiem miodu. Rodzina zjada jak szalona
Pokrój ogórki tak, jak lubisz, jeżeli używasz dodatkowych warzyw, pokrój je również tak, aby zmieściły się w słoikach. Posól ogórki i wymieszaj rękami, odstaw na bok. Wymieszaj ocet, wodę i miód, może być łyżka, lub więcej, aby przygotować zalewę. Następnie umieść ogórki w szklanych słoikach i dodaj trochę świeżego koperku, plasterek limonki i ząbek czosnku do każdego z nich. Wlej solankę do słoików tak, aby całkowicie przykryła ogórki. Pozostaw do marynowania na 24 godziny w lodówce przed podaniem.
Najprostszy przepis na ogórki kiszone Fot. Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl
Idź do oryginalnego materiału