Kolorowo, smacznie i pachnąco na 8. Święcie Dyni [FOTO]

swidnica24.pl 3 godzin temu

Już po raz ósmy Wierzbna gościła uczestników pomarańczowego święta pełnego niezwykłych zapachów i niezapomnianych smaków. Podczas Święta Dyni nie zabrakło też konkursowej rywalizacji na najcięższą dynię. Co prawda nie udało się pobić rekordu z 2017 roku, ale zwyciężczyni tegorocznego konkursu również robiła wrażenie!

W sobotę, 5 października dynia królowała w Wierzbnej. Na gości ósmej edycji czekała kreatywna strefa warsztatowa dla dzieci, strefa gastronomiczna, w której o podniebienia odwiedzających zadbał Dyniowy Zakątek oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Wierzbnej, a także spacer śladami lokalnej historii z Bogdanem Muchą z Żarowskiej Izby Historycznej. Uczestnikom pomarańczowego pikniku czas umilał zespół „Pielesze”.

Było kolorowo, było jesiennie, było pięknie, było prawie słonecznie, byli wspaniali ludzie, którzy nas odwiedzili. Gościliśmy ich jak tylko najpiękniej mogliśmy – podsumowywała Anna Suchodolska z Gminnego Centrum Kultury i Sportu w Żarowie. Nie mogło również zabraknąć tradycyjnych konkursów z dynią w roli głównej. – Na najcięższą dynię, na najpiękniejsze przebranie, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a także oczywiście konkurs kulinarny na najsmaczniejszy makaron dyniowy, bądź makaron z dynią – wylicza Suchodolska.

W konkursie na najcięższą dynię zwyciężył Tomasz Kluka z Wierzbnej, który wyhodował okaz ważący 43 kilogramów. Drugie miejsce zajął Marcin Wojtusiszyn (Mielęcin), a III miejsce Justyna Płuciennik (Wierzbna). Ponownie nie udało się więc pobić rekordu z 2017 roku, który ustanowiła 170-kilogramowa dynia wyhodowana przez Łukasza Żółkiewskiego ze Śmiałowic.

1 z 62

/mn/

Idź do oryginalnego materiału