Szarlotka z dodatkiem dyni. Niecodzienne, ale smaczne połączenie
Szarlotka to ulubiony wypiek wielu osób. Kruche ciasto oraz masa owocowa (najczęściej jabłkowa) to doskonałe połączenie, które idealnie sprawdza się podczas popołudniowej kawy. Mało kto wie, iż pewnym niecodziennym składnikiem, który może ciekawie wpłynąć na smak szarlotki, jest dynia.
Dynia zwykle kojarzy nam się z zupami czy warzywnymi pastami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dzięki rzeczonego warzywa uzupełnić masę owocową w szarlotce. Domownicy poczęstowani takim ciastem z pewnością będą wracać po dokładkę.
Przeczytaj też: Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę
Przepis na szarlotkę z dodatkiem dyni. Rewelacyjny pomysł na deser
Przygotowanie szarlotki z dodatkiem dyni nie jest zbyt skomplikowane. Najpierw należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki:
- 320-330 g mąki;
- 110 g masła;
- 5 żółtek;
- 4 łyżki cukru pudru;
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 8 dużych jabłek,
- 2 szklanki startej dyni,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 3 łyżeczki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zajmujemy się ciastem. W misce mieszamy mąkę, cukier, żółtka, masło (warto je wcześniej wyjąć z lodówki, by nabrało temperatury) oraz śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość.
- Dzielimy ciasto na dwie części – jedną większą, a drugą nieco mniejszą i wkładamy je do lodówki na około 35 minut.
- Teraz możemy zająć się masą owocową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z dynią. Dodajemy do wszystkiego bułkę tartą oraz cukier wanilinowy i mieszamy porządnie. Odkładamy na bok.
- Wyciągamy z lodówki większą część ciasta. Umieszczamy ją w kwadratowej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto, a następnie rozprowadzamy po nim masę owocową.
- Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce (musi być porządnie schłodzone) lub tniemy drobno nożem. Okruszki rozkładamy na wierzchu masy owocowej.
- Szarlotkę z dodatkiem dyni pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy ciasto nie jest gotowe.
Szarlotka z jabłkami i dynią z pewnością zaskoczy twoich gości. Podaj ją po obiedzie jako deser, a z pewnością gwałtownie zniknie z patery.
Zobacz też:
Te warzywa warto jeść po przymrozkach. Są o wiele słodsze i smaczniejsze
Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci
Chcesz schudnąć? Jedz tę zupę 2 razy w tygodniu, a rozkręcisz metabolizm