Do mielonych dodaję 2 extra składniki. Wychodzą tak obłędnie pyszne, iż zrobię je w tym roku na święta

g.pl 4 tygodni temu
Kotlety mielone zna każdy. To jedno z dań, które najczęściej przygotowywane są w polskich domach. Ale czy próbowałeś kiedyś kotletów mielonych z pieczarkami i serem? To idealny sposób, by odświeżyć tradycyjną recepturę i zaskoczyć rodzinę totalnie nowym smakiem. W tym artykule pokażemy ci, jak łatwo i gwałtownie przygotować to danie!
Nikt nie zaprzeczy chyba, iż tradycyjne kotlety mielone są bardzo smaczne. Jednak czasem warto dodać nieco świeżości do klasycznej kuchni. I tutaj właśnie pojawia się nasza propozycja na kotlety mielone z serem i pieczarkami. To właśnie pieczarki nadają kotletom interesujący smak, a ser - kremową konsystencję. Szczególnie dobrze sprawdza się tarty żółty ser, który idealnie się rozpuszcza i wzbogaca smak mięsa. Takie kotlety mielone z tartym żółtym serem i pieczarkami to danie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.


REKLAMA


Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje


Kotlety mielone z pieczarkami i serem przygotuj w piekarniku
Choć smażone kotlety są szybkie w przygotowaniu, kotlety mielone zapiekane w piekarniku z serem mają mnóstwo zalet. Po pierwsze - są lżejsze, bo nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Po drugie - pieczenie pozwala na dodanie warstwy sera na wierzchu, która pięknie się zarumieni i stworzy chrupiącą skórkę.
Co więcej, kotlety mielone zapiekane z serem to świetna propozycja na obiad, który nie wymaga długiego stania przy patelni. Wystarczy włożyć je do piekarnika i w tym czasie zająć się przygotowaniem dodatków lub choćby obejrzeć odcinek ulubionego serialu!


Ser i majonez - duet idealny!
jeżeli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremowy i delikatny smak kotletów, do masy mięsnej dodaj łyżkę majonezu. Taki bonus sprawia, iż mięso jest wilgotne i ma delikatny smak. Kotlety mielone z serem i majonezem to połączenie, którego po prostu musisz spróbować!
Jak przygotować kotlety mielone z pieczarkami i serem?
Do przygotowania kotletów mielonych z pieczarkami i serem będziesz potrzebować następujących składników:


Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) - 500 gramów;
Pieczarki - 200 gramów;
Cebula - 1 sztuka;
Jajko - 1 sztuka;
Bułka tarta - 2 łyżki;
Tarty żółty ser - 100 gramów;
Majonez - 1 łyżka;
Sól;
Pieprz;
Przyprawy do smaku;
Ser do posypania.


Cebulę oraz pieczarki siekamy drobno i podsmażamy na patelni do zmięknięcia. Następnie mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy, tarty ser, majonez oraz przestudzone pieczarki z cebulą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i z masy formujemy kotlety. Następnie kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy ich wierzch serem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.


Z czym podawać kotlety?
Kotlety mielone z serem i pieczarkami doskonale smakują z klasycznym purée ziemniaczanym, ryżem lub pieczonymi warzywami. Można je też podać z domowym sosem czosnkowym lub jogurtowym - zwłaszcza jeżeli zawierają majonez i ser. Świetnym dodatkiem będą także podsmażane tarte buraczki.
jeżeli szukasz pomysłu na prosty, ale efektowny obiad, postaw na kotlety mielone z pieczarkami i serem. Dzięki dodatkom stają się one ciekawą alternatywą dla zwykłych kotletów, które od niepamiętnych czasów goszczą w polskich domach. Pieczenie w piekarniku to dodatkowy atut - jest zdrowiej i szybciej.
Spróbuj też różnych wariantów kotletów. Dodaj paprykę, kiszone ogórki albo zioła. Kotlety mielone zapiekane w piekarniku z serem dają mnóstwo możliwości. Wypróbujcie nasz przepis i sami się przekonajcie!


Zobacz też: Dżem znowu wyszedł wodnisty? Jak go zagęścić? To wcale nie jest trudne. I nie trzeba iść do sklepu
Idź do oryginalnego materiału