Dlaczego żółtko jest jasne lub ciemne? Od tego zależy smak jaj i odcień żółtka. Sprawdzamy, co kura je na śniadanie, obiad i kolację

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pixabay.com


Przed nami święta, podczas których jajko jest ważnym symbolem i składnikiem wielu dań. Świeże jajka to podstawa, ale jajko jajku nierówne. Może różnić się smakiem i odcieniem żółtka. Czy to powinno niepokoić? Skąd biorą się różnice? U progu Wielkanocy przyglądamy się jajkom i żywieniu kur.

Smak kurzych jaj zaczyna się od żywienia kury

Na smak jajek wpływa przede wszystkim sposób żywienia kur. To, co kura je, a nie warunki dobrostanowe, ma główny wpływ na walory smakowe. Oczywiście ta w chowie przyzagrodowym, takim tradycyjnym, gdzie z kurnika ma dostęp do wybiegu czy sadu, dietę urozmaica sobie sama tym, co akurat znajdzie, czyli ziołami czy owadami. Kury są zasadniczo wszystkożerne. Kolor skorupki nie ma tu znaczenia.

W przypadku kur z wolnego wybiegu w chowie przyzagrodowym i znoszonych przez nie jajek, na smak może delikatnie oddziaływać również pora roku, dostęp do roślinności czy tego, co znajdzie w ziemi. Kura nie pogardzi na przykład dżdżownicą. Co konkretnie je kura chowana w przydomowym kurniku i na wybiegu?

Jak założyć kurnik na własny użytek? W Ameryce boom na przydomowe kurniki. A u nas?

Jeśli zastanawiasz się, jak założyć własny kurnik na przykład na 10 kur na działce obok domu, to mamy kilka ważnych wskazówek. Amerykański media wieszczą w USA boom na przydomowy chów drobiu, w Polsce…

Agata Wodzień-Nowak

Wymagania paszowe kur w porównaniu z innymi gatunkami zwierząt są wysokie, a to z powodu budowy ich układu pokarmowego. Od żywienia w głównej mierze zależy nieśność kur. Specjaliści Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wyjaśniają, iż chowie kur nieśnych na większą skalę, istnieje konieczność bilansowania pasz: białka, energii, składników mineralnych, jak też aminokwasów. ODR wylicza, iż kury w chowie przydomowym powinny w dziennej dawce otrzymać:

  • 16-18 % białka,
  • 10-12 MJ energii metabolicznej,
  • 0,75-0,85% lizyny,
  • 0,33-0,35% metioniny,
  • 3,5% wapnia,
  • 0,5-0,7% fosforu,
  • 0,15 % sodu i
  • 0,17% chloru

Nakryto do stołu, czyli co je kura?

Podstawą kurzego menu są zboża. W żywieniu kur niosek zalecane jest stosowanie pszenicy, pszenżyta, kukurydzy. Z kolei jęczmień, owies czy żyto w postaci pasz można stosować tylko w małych dawkach. Zawierają dużo niestrawnych węglowodanów, które oddziałują negatywnie na trawienie.

Przeczytaj też: Ile kosztuje kurczak prosto od rolnika? Kura na rosół prosto ze wsi, kaczka na obiad też się znajdzie

Zboża to jednak nie wszystko. Kury można karmić, wykorzystując rośliny okopowe, czyli ziemniaki, buraki czy marchew pastewną, a także rośliny warzywne, susze, pokrzywę i zioła, z roślin oleistych rzepak, soję prażoną i len, a z bobowatych groch, peluszka, bobik i łubin.

W gospodarstwie ekologicznym czy przydomowym kurniku drób z powodzeniem można karmić także zielonką, suszem z roślin motylkowatych drobnonasiennych, ziołami oraz plewami.

Śląski ODR wyjaśnia, iż w przyzagrodowym chowie drobiu żywienie zimowe znacznie różni się od letniego.

Latem kury nioski pobierają duże ilości traw, ziół, a także owadów i innych bezkręgowców, do 40%. W okresie zimowym brakującą część składników odżywczych kury muszą otrzymać w paszy oraz w postaci dodatków mineralno-witaminowych. Drób nie posiada zdolności syntetyzowania witamin (oprócz witaminy C), muszą one być dostarczane kurom nioskom w paszy lub podawane w wodzie. Nie wolno zapomnieć o dodatku kredy pastewnej, która dostarczy cennego wapnia potrzebnego do budowy mocnych kości oraz skorupy jaj.

Ładniejsze żółtko jaj, gdy kura je m.in. kukurydzę

Zastanawialiście się kiedyś, od czego zależy intensywność kolory żółtka? To nie przypadek. Tu również kluczową rolę odgrywa sposób żywienia. W celu poprawy zdrowotności stada oraz wybarwienia żółtek jaj doradcy zalecają dodatek do paszy suszu z zielonek lub niewielkie ilości suszonych ziół, takich jak: nagietek lekarski, dziurawiec zwyczajny, prawoślaz lekarski, rumianek pospolity, miętę pieprzową, pokrzywę zwyczajną, krwawnik pospolity.

Na odcień żółtka oddziałuje także kukurydza.

Najcenniejszymi komponentami mieszanek paszowych dla kur są kukurydza i pszenica, są bogatym źródłem energii, nie zawierają związków antyżywieniowych, a dodatkowo kukurydza zawiera dużo ksantofili – barwników korzystnie wpływających na wybarwienie żółtka jaj. Kukurydza oprócz wysokiego poziomu energii zawiera stosunkowo dużo białka. Ponadto jest bogatym źródłem witamin A oraz E i zawiera mało włókna.

Idź do oryginalnego materiału