Czym jest post?
Mówiąc o poście w dietetyce mamy na myśli ograniczenie spożywania pokarmu. Najbardziej popularny jest post przerywany (Intermittent fasting (ang. IF)), polegający na jedzeniu w określonym oknie żywieniowym, a następnie poszczenie. Możemy wyróżnić następujące typu postu przerywanego:
- 5:2 polegający na normalnym odżywianiu według wyliczonego zapotrzebowania energetycznego przez 5 dni w tygodniu oraz na poszczeniu przez 2 pozostałe dni. Mogą to być dwa dni po kolei lub niekoniecznie.
- 16/8 spożywamy pokarmy przez 8 godzin dziennie, a następnie przez 16 godzin nie jemy nic. Możemy pić tylko wodę lub herbatę bez cukru.
- 14/10 odpowiednio 14 godzin postu i 10 godzin możliwość jedzenia
- 12/12 po 12 godzin na odżywianie i na post.
Dlaczego warto pościć?
- Post ma działanie oczyszczające.
- Poszcząc obniżamy poziom cholesterolu i poprawiamy stosunek “dobrego” cholesterolu HDL do “złego” LDL.
- Przez post spada poziom trójglicerydów, a przez to obniżamy ryzyko zawału i udaru.
- Przyczyniamy się do obniżenia ciśnienia krwi.
- Post wpływa na spadek masy ciała i poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie.
- Poszcząc regenerujemy układ pokarmowy i zwiększamy wrażliwość tkanek na insulinę.
- Czujemy się lżejsi i nieociężali.
Ile można schudnąć stosując post?
Ile schudniemy na poście, to zależy od nas. W licznych badaniach przeprowadzonych na osobach otyłych i z nadwagą w Kanadzie stosujących post przerywany odnotowano spadek ilości kilogramów od 0,8% do 13% od wyjściowej wagi. Utrata masy ciała następowała niezależnie od zmian w ogólnym spożyciu kalorii. U pacjentów stosujących post przerywany przez okres dłuższy niż 4 tygodnie odnotowano zmniejszenie obwodu talii od 3cm do 8 cm.
Negatywne skutki postu
Post przerywany nie będzie jednak dobry dla wszystkich. Na pewno kobiety ciąży i karmiące matki nie powinny stosować postu trwającego dłużej niż 12 godzin. Podobnie rosnąca grupa dzieci i młodzieży. Stosując post możemy na początku odczuwać ból głowy, ogólne osłabienie, poczucie zimna czy zawroty głowy. Organizm musi się przyzwyczaić do nowego sposobu odżywiania. Pamiętajmy jednak, iż post trwający dłużej niż 15-16 godzin może prowadzić do spadków siły i masy mięśniowej. Poza tym może zbytnio przeciążyć układ pokarmowy szczególnie żołądek, wątrobę i trzustkę i spowodować wiele problemów zdrowotnych.
Decydując się na post przerywany najlepiej wybrać trwający od12 do 14 godzin (wliczając sen). Zadbajmy o to, aby nie zabrakło w oknie żywieniowym wszystkich potrzebnych składników tj.: białek, tłuszczy, węglowodanów oraz odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Nie ma potrzeby wydłużać postu, bo już przy takiej zmianie zauważymy korzyści płynące dla naszego zdrowia, samopoczucia i ładnej sylwetki. A w razie wątpliwości skonsultujmy się ze swoim lekarzem lub dietetykiem.