Dlaczego warto częściej zapraszać soczewicę do kuchni? Bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i jest sycącą alternatywą dla mięsa – wyjaśniają eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, polecając zdrowy styl odżywiania.
Soczewica zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy, poza tym żelazo, magnez, potas i cynk. Wspiera układ krążenia, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga w walce z anemią, poprawia trawienie, daje uczucie sytości i polecana diabetykom i kobietom w ciąży, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Na dodatek jest świetną, sycącą alternatywą dla mięsa.
Bezmięsne gołąbki z soczewicą są smaczną propozycją dla wszystkich, którzy ceniązdrowy styl odżywiania. Jak je przygotować?
Składniki: szklanka suchych nasion czerwonej soczewicy, szklanka nieugotowanego białego ryżu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki orkiszowej, 2 łyżki jogurtu greckiego, 10 średnich liści kapusty włoskiej lub białej, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy do farszu: majeranek, słodka papryka, 3 liście laurowe.
Sposób przygotowania: Farsz: Soczewicę czerwoną opłukać pod bieżącą wodą, a następnie gotować do miękkości przez około 10 minut. Ryż ugotować al dente (ok. 10 minut). Cebulkę i czosnek obrać i posiekać na drobno. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulkę oraz czosnek. Do dużej miski dodać podsmażoną cebulkę, czosnek, ryż, soczewicę i wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami.
Sos: W rondelku zagotować przecier pomidorowy i koncentrat. Do szklanki wlać 2-3 łyżki gorącego przecieru, dodać mąkę, jogurt i energicznie wymieszać. Zawartość szklanki dodać do sosu i mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku przyprawami.
Gołąbki: W dużym garnku zagotować wrzątek. Liście kapusty gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie wyjąć i nałożyć farsz na dolną część liści. Złożyć boki liści, a następnie zawijać jak na krokiety lub naleśniki. Do dużego garnka wlać bulion, dodać liście laurowe, ziela angielskie oraz gołąbki i gotować przez około 30 minut.
Gołąbki podawać z sosem lub z porcją ugotowanych ziemniaków.













