Dlaczego sałata jest zdrowa?

dietetykaga.pl 3 miesięcy temu
Sałata to warzywo, po które chętnie sięgamy zwłaszcza wiosną. Kusi nas szczególnie swoim pięknym, zielonym kolorem. Dlaczego sałata jest zdrowa? Jakie adekwatności kryje w sobie i czy włączyć ją do codziennego menu?

Rodzaje sałat

Możemy wyróżnić różne rodzaje sałat. A są to:

  • sałata masłowa– najbardziej popularna sałata o dużych, miękkich liściach i jasnozielonej barwie. Niestety gwałtownie więdnie, należy więc ją przechowywać w chłodnym miejscu.
  • sałata lodowa– bardziej trwała, posiada grubsze, chrupiące liście o mocniejszej zielonej barwie niż sałata masłowa.
  • sałata rzymska charakteryzuje się podłużnym kształtem. Jej liście są długie, pomarszczone i mięsiste o łagodnym smaku.
  • rukola– to sałata najczęściej podawana w sałatkach o podłużnych mocno zielonych liściach i charakterystycznym ostrym smaku.
  • roszponka– łagodna odmiana sałaty o miękkich liściach, kształtem przypominające koniczynę o łagodnym smaku.

Dlaczego sałata jest zdrowa?

  1. Sałata jest bogata w błonnik, który daje nam poczucie sytości na dłużej, poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Dla przykładu sałata masłowa zawiera 1,4 g błonnika w 100g.
  2. Sałata jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny( Ig=10), zaś 100 g sałaty dostarczy nam około 15kcal, należy więc włączyć ją do diety przy odchudzaniu i przy cukrzycy.
  3. Zawiera kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet planujących potomstwo i kobiet w ciąży.
  4. To cenne źródło witamin: A, B, E, C.
  5. Zawiera żelazo, dlatego polecana szczególnie dla osób zmagających się z anemią.
  6. W sałacie zawarty jest magnez, tak istotny pierwiastek odpowiedzialny m.in. za stan naszych kości, zębów i poziom stresu. W 100 g sałaty znajdziemy 13mg magnezu.
  7. Sałata zawiera mangan i potas. Ten pierwszy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i bierze udział w przemianach węglowodanów i tłuszczy. Potas zaś odpowiada za prawidłową pracę mięśni i adekwatne przewodzenie impulsów nerwowych. Jedząc 100g sałaty dostarczymy 194mg potasu.
  8. Sałata ma silne antyoksydanty, które korzystnie wpływają na nasz wzrok, chroniąc przed zwyrodnieniem żółtej plamki.

Jak ją spożywać?

Sałatę możemy konsumować zwyczajnie na kanapki lub jako dodatek do obiadu, a choćby burgerów czy hot-dogów. Oprócz tego możemy przyrządzać z niej smaczne sałatki z dodatkiem warzyw, orzechów, pestek lub z mięsem czy jajkami. Również można dodawać ją do koktajli. Sałatę możemy podawać również z owocami np. truskawkami.

Sałata jest zdrowa, dlatego warto po nią sięgać nie tylko od święta.:)

Idź do oryginalnego materiału