Dlaczego rosół ma gorzki posmak? Powodem może być błąd popełniony podczas gotowania

pysznosci.pl 1 rok temu

Nie ulega wątpliwości, iż rosół jest królową polskich zup. Ile domów, tyle receptur na przygotowanie tego pysznego esencjonalnego bulionu. Zdarza się jednak, iż mimo użycia doskonałych składników, rosół staje się gorzki. Też ci się to przydarzyło? Sprawdź dlaczego.

Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach „Pana Tadeusza”. O tej chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano także w pierwszej polskiej książce kucharskiej – wydanej w 1682 r. „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa Stanisława Czernieckiego. Do dziś rosół jest obowiązkową pozycją na niedzielnym stole. Wielu z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez aromatycznego bulionu, zwłaszcza iż jest później doskonałą bazą do przygotowania innych zup.

Rosół – Pyszności; źródło: Adobe

Jednak podstawową tajemnicą dobrego rosołu jest odpowiedni dobór warzyw, przypraw i adekwatne gatunki mięsa. Znawcy tematu twierdzą ,że najlepszy jest taki na bazie podpieczonych warzyw, wołowiny i kaczki. Kolejnym sekretem jest odpowiednio długie gotowanie. Jak podkreślają uznani szefowie kuchni, rosół musi się gotować powoli. Optymalny czas to się 4-6 godzin.

Zdarza się jednak, iż mimo zachowania wszystkich powyższych zasad – dobrej jakości włoszczyzny, bukietu przypraw i idealnego mięsa – zupa nie jest smaczna i ma odpychający, gorzki posmak. Gotowałaś rosół tak jak zawsze, ale wyszedł gorzki i nie nadawał się do postawienia na stół? Są dwie przyczyny takiej sytuacji. Sprawdź jakich błędów nie popełniać, by zupa zawsze była udana.

Pietruszka – Pyszności; źródło: Adobe

Winna jest pietruszka

Wywar z warzyw może mieć lekko gorzkawy smak. Zdarza się to wówczas, gdy do garnka dodasz za dużo korzenia pietruszki. To warzywo ma wspaniałe adekwatności, oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie i działa moczopędnie. Jednak długo gotowana pietruszka (a przecież na tym polega przygotowywanie esencjonalnego rosołu) uwalnia do wywaru gorycz, która staje się mocno wyczuwalna – przede wszystkim wówczas, gdy jest jej zbyt dużo w stosunku do pozostałych warzyw.

Przy następnym gotowaniu rosołu dodaj jej po prostu mniej. Możesz także zastąpić pietruszkę pasternakiem. To nieco zapomniane u nas warzywo smakuje podobnie jak marchewka, natomiast zapachem i wyglądem przypomina pietruszkę. Jest jednak znacznie od niej słodsze. Posiada przy tym specyficzny aromat kminku, kopru i anyżu, który wzbogaci twój rosół.

Tuszka kurczaka; źródło: – Adobe

Źle sprawione mięso

Wielbiciele rosołu dzielą się na dwa obozy. Jedni preferują zupę gotowaną na wołowinie i kaczce. Drudzy zaś nie wyobrażają sobie jej bez kurczaka. Oczywiście najlepiej zagrodowego i wrzuconego do garnka w całości. I tu kryje się kolejna pułapka. Jeśli kurczak nie został odpowiednio wypatroszony, możliwą przyczyną gorzkiego smaku jest obecność żółci w wywarze. Dlatego przed wrzuceniem go do garnka, należy bezwzględnie usunąć woreczek żółciowy. Trzeba przy tym bardzo uważać, by go nie uszkodzić, bo choćby niewielka ilość żółci jest w stanie zdominować całą potrawę.

A jeżeli marzy ci się rosół o innym, od tradycyjnego smaku, dodaj do niego jabłko. Ugotowany z jabłkiem jest delikatny, słodko-kwaśny i niezwykle aromatyczny. Genialnie podkreśla ono smak mięsa. Wystarczy, iż wrzucisz owoc do garnka (w całości ze skórką) na pół godziny przed końcem gotowania zupy.

Masz ochotę na odmianę? Ugotuj zupę-krem z kalafiora:

Idź do oryginalnego materiału