Dietetyczne orzotto ze szpinakiem — składniki
Ten przepis jest idealnym połączeniem tego, czego większość osób poszukuje w kuchni. Do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, nie jest także czasochłonne ani trudne do wykonania. Do przygotowania dietetycznego orzotto ze szpinakiem będzie ci potrzebna:
- 1 szklanka makaronu orzo,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki miękkiego serka koziego,
- 2 szklanki wody,
- 4 garści świeżego szpinaku,
- 6 plastrów suszonych pomidorów,
- oregano,
- sól, pieprz.
Makaron orzo przypomina kształtem ryż i jest dostępny w większości sklepów spożywczych w Polsce. Z kolei, jeżeli wolisz, możesz zastąpić serek kozi inny serkiem, tylko pamiętaj, by był to ser tłusty.
Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna
Jak przygotować dietetyczne orzotto ze szpinakiem?
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron orzo, dodaj serek, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Orzotto przypraw solą, pieprzem oraz oregano. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie jeszcze raz wymieszaj i nakładaj na talerz. Dietetyczne orzotto ze szpinakiem podawaj z porcją surowych warzyw. Świetnie w tym przypadku sprawdzą się, chociażby pomidorki koktajlowe. Osoby, które nie liczą kalorii, mogą także posypać orzotto parmezanem.
Zobacz też:
Zaczyna się sezon na "boski owoc". Polacy rzadko go jedzą, a to skarbnica witamin
W PRL-u jedli go wszyscy, dziś mało kto pamięta. Poza słodkim smakiem ma adekwatności zdrowotne
Jedz kilka razy w tygodniu. Obniżysz cholesterol i pozbędziesz się boczków