Mówiłam już Wam, iż jestem mistrzynią w komponowaniu deserów
owocowych? Nie, no to mówię, desery owocowe są zdrowsze i mniej kaloryczne od
klasycznych słodyczy i czekoladowych ciast, a równie przyjemnie pieszczę
podniebienie. Ten jest banalnie prosty, sprawdźcie sami.
Składniki:
Awokado
Banan
Czekolada mleczne lub gorzka, wedle uznania
Przygotowanie:
Zaczynamy od czekolady, rozpuszczamy kilkanaście kostek w kąpieli
wodnej, lepiej rozpuszcza się czekolada mleczna, gorzka z kolei ma
intensywniejszy kolor, jednak aby uzyskać jednolitą gładką masę, na ogół trzeba
ją rozcieńczyć, ja używam o tego odrobiny gorącej czekolady instant. Obieramy
owoce i kroimy w plasterki, awokado dodatkowo w półksiężyce, układamy na
talerzyku. Zanurzamy łyżkę w czekoladzie i polewamy owoce. Voila!