Delikatny kotlet pożarski. Przepis na soczyste mięso drobiowe. Dodaj ubite białko dla ekstra puszystości

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Pavel Kostenko/zdjęcie ilustracyjne


Kotlety pożarskie to danie wspominane jako posiłek z PRL-u. W tym czasie do mięsa mielonego dodawano ugotowane ziemniaki, pieczarki lub zmieloną ugotowaną włoszczyznę. W wersji oryginalnej kotlet pożarski wykonuje się z drobiu i dla uzyskania większej puszystości miesza z ubitą pianą z białek. Zobacz przepis na tradycyjny kotlet pożarski jak z małego bistro.

Kotlet pożarski – przepis z mięsa drobiowego

Liczba porcji: na 10-12 kotletów (ilość zależy od ich wielkości).
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g siekanego mięsa drobiowego np.: kurczaka,
  • 10 g masła,
  • 1 czerstwa bułka np.: kajzerka,
  • 100 g mąki,
  • 100 g tartej bułki,
  • 3 jajka,
  • 3 g soli,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Jak zrobić kotlety pożarskie?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oddzielić żółtka od białek z 2 jajek. Następnie żółtka należy utrzeć z masłem.
  2. Namoczoną w wodzie, odciśniętą bułkę należy zmielić. Tak przygotowaną bułkę należy dodać do mięsa drobiowego.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek z masłem, soli i czarnego pieprzu. Wszystkie składniki należy dokładnie wyrobić dłońmi.
  4. Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać powoli do mięsa, aby nabrało puszystości.
  5. Z masy na kotlety pożarskie należy uformować owalne kotlety, a następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
  6. Następnie należy smażyć kotlety na maśle przez około 5 minut z każdej strony.
  7. Gotowe kotlety pożarskie świetnie smakują z marchewką z groszkiem i purée ziemniaczanym.

Sposób podania

Domowe kotlety pożarskie świetnie smakują z sosem grzybowym, z podsmażonymi pieczarkami i posypane świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Do kotletów pożarskich można serwować buraczki zasmażane albo ćwikłę z chrzanem. Polecamy także zrobić obiad z domowymi frytkami lub upieczonymi warzywami.

Zobacz także: Schab pieczony? Najlepiej po dziekańsku! Błyskawiczny przepis na kotlety schabowe inaczej. Jak je zrobić?

Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Znana kucharka z XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa podała wyjątkowy przepis w książce „365 obiadów za 5 złotych”. Według znawczyni kuchni polskiej kotlety pożarskie były robione z resztek mięsa pozostałych przy kościach drobiowych mieszanych z cielęciną. Ćwierczakiewiczowa podkreślała też wagę siekania mięsa. Dzięki temu kotlety pożarskie miały delikatniejszą strukturę niż z mięsa mielonego.

Pochodzenie dania

Warto wiedzieć, iż potrawa wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Nazwa kotletów pożarskich pochodzi od nazwiska kucharza Pożarskiego, który miał nim nakarmić cara Mikołaja I. Danie nazywane też było kotletem Pożarskiego. W Polsce kotlety pożarskiego zyskiwały popularność w okresie zaborów i w czasie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.

Czytaj także: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy

Źródło:

  • „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej - polona.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału