Składniki:
- Mąka – 4 szklanki (480 g)
- Jogurt naturalny – 1 szklanka (220 g)
- Woda – 1 szklanka (200 ml)
- Proszek do pieczenia – 1 opakowanie (10 g)
- Sól – 1 łyżeczka (8 g)
- Olej roślinny do ciasta – 1 łyżka (10 ml)
- Oliwa z oliwek lub masło do smarowania lepioszek – 5 łyżek
Sposób przygotowania:
Połącz jogurt, wodę, sól i olej roślinny, a następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Wyrób rękoma miękkie ciasto.
Podziel ciasto na 10 równych części. Każdy kawałek zwiń w kulkę.
Każdą część rozwałkuj, nadając okrągły kształt.
Smaż lepioszki na suchej patelni z obu stron, aż do chrupiącej skórki.
Gotowe lepioszki posmaruj oliwą z oliwek lub masłem do smaku.



![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)










