Danie ze zdjęcia wzbudza skrajne emocje. Niektórzy je kochają, inni w życiu nie przełkną

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ozorki można przygotować na wiele różnych sposobów; Pyszności; Fot. Adobe Stock


Ozorki zasługują na szczególną uwagę. Podane w sosie chrzanowym obłędnie smakują i dosłownie rozpływają się w ustach. Warto, by od czasu do czasu zagościły w twojej kuchni.

Ozorki to języki zwierząt i należą do podrobów. Przyrządzane z nich potrawy nie budzą zaufania, jednak niesłusznie. Odpowiednio przygotowanie ozorki to prawdziwy przysmak. Najczęściej występują w towarzystwie sosu chrzanowego i tłuczonych ziemniaków, ale można przygotować je na wiele innych sposobów.

Jak przygotować ozory? Co można z nich zrobić?

W sklepach dostaniemy zarówno ozory wieprzowe oraz wołowe, jak i i baranie czy cielęce. Te ostatnie uważa się za najsmaczniejsze. Najlepiej kupić surowe ozorki o beżowo-różowej skórce i czystym zapachu.

Ozorki przed gotowaniem należy oczyścić, tzn. dokładnie umyć, a następnie pozbyć się gruczołów ślinowych (są to dwa wyraźnie odznaczające się punkty u nasady ozorka). Następnie wrzucamy je do wody i długo gotujemy – to zagwarantuje, iż te będą rozpływały się w ustach. By język był miękki i soczysty, należy go gotować od półtorej do trzech godzin (dobrze gotować go z warzywami, by nabrał smaku). Czas gotowania zależy od wieku zwierzęcia: im młodsze, tym mniej czasu zajmuje gotowanie. Po ugotowaniu ozorki należy przełożyć do zimnej wody i obrać je ze skóry.

Ozorki podajemy najczęściej z sosem chrzanowym lub musztardowym, ponieważ te świetnie komponują się z wyrazistymi sosami. Dobrze smakują również z owocami: jabłkami czy morelami, również suszonymi. Można je gotować, zapiekać, faszerować, przygotować jak kotlety, podawać na ciepło i zimno, np. w formie przystawki czy sałatki.

Ozorki można przygotować na wiele różnych sposobów; Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na ozorki cielęce w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 500 gramów ozorków cielęcych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • mały seler
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziele angielskie
  • 4-5 łyżek chrzanu
  • masło
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml wywaru z gotowania ozorków
  • 100 ml śmietanki
  • świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Przygotowane tak, jak opisano wyżej ozorki zalewamy zimną wodą, dodajemy pokrojone w półplasterki marchewkę i pietruszkę oraz pora i seler.
  2. Dorzucamy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kawałek selera.
  3. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Doprawiamy solą.
  4. W osobnym garnku przygotowujemy sos chrzanowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość.
  5. Dolewamy szklankę wody spod gotowanych ozorków z warzywami, następnie dodajemy chrzan.
  6. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Podbijamy śmietanką.
  7. Ważne: po dodaniu chrzanu do sosu więcej go nie podgrzewaj, ponieważ w wysokiej temperaturze chrzan nabiera silnej goryczy, która psuje smak całego dania.

Zobacz także przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym:

Idź do oryginalnego materiału