Dania z "ziarnem szczęścia". Orkisz dostarcza nie tylko energię, ale i kulinarną przyjemność

g.pl 3 tygodni temu
Dania z orkiszu to połączenie tradycji z nowoczesnością. Trzeba przyznać, iż stają się coraz bardziej popularne. Smak takich potraw doceniają zarówno profesjonalni kucharze, jak i domowi smakosze.
Czy wiesz, jak gotować ziarna orkiszu, aby były miękkie i smaczne? Mamy na to dwa sposoby. Gotujemy go oddzielnie w osolonej wodzie, bądź od razu w potrawie. Namoczone wcześniej ziarna gotuje się 20-30 minut. Bez namaczania czas może się wydłużyć choćby do 90 minut.


REKLAMA


Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić


Przepisy z orkiszu - postna zupa dla zdrowia
Przepisy z orkiszu są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Orkisz w ostatnich latach cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Zdaniem wielu, orkisz znakomicie wpływa na nasz układ trawienny. Poniżej przepis na zupę z orkiszem. Sprawdźcie i sami oceńcie jej smak:
Składniki:


1-2 cebule
1 łyżka oleju
2-3 łyżki grysiku z orkiszu (drobno zmielone ziarno orkiszu)
1 l wody
300 g warzyw (może być: seler, dynia, marchew, buraki, cukinia, pietruszka, koper włoski, marchewka, ziemniaki)
lubczyk świeży do smaku
natka pietruszki
sól, pieprz


Wykonanie:


Warzywa obierz, przepłucz wodą. Pokrój na drobno.
Cebulę podduś na oleju, na patelni.
Zagotuj wodę i wrzuć warzywa.
Dodaj lubczyk i przyprawy.
Wsyp grysik i zagotuj.
Gotuj do miękkości warzyw i zblenduj zupę na aksamitny krem.
Posyp umytą i posiekaną natką pietruszki.


Orkisz ziarno - przepis na danie jednogarnkowe
Oto pomysł na jednogarnkowy gulasz z orkiszem, będący świetnym rozwiązaniem dla osób, które szukają prostych, ale treściwych dań.


Składniki:


800 g mięsa gulaszowego z kury, wieprzowego lub wołowego (może być też mieszane mięso)
2-3 cebule
200-300 g dyni
1 filiżanka ziaren orkiszu (niełuskane ziarno należy moczyć przez 8-12 godzin)
3 łyżki masła
pestki dyni lub słoneczniki
olej do smażenia


Składniki na sos:


250 ml soku z jabłek lub innych owoców
2-3 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
5 łyżek dżemu z pigwy
goździki - kilka sztuk
kilka ząbków czosnku
3-4 łyżki oleju z winogron (może być też oliwa z oliwek)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kmin rzymski


Wykonanie:


Pamiętaj o tym, aby dzień wcześniej zalać wodą ziarna orkiszu. Powinny moczyć się choćby 12 godzin.
Najpierw obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą i bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę
Mięso pokrój w kostkę. Zalej sosem i pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby nabrało aromatu.
Następnie pokrój cebulę i zeszklij ją na oleju.
Wrzuć mięso z sosem do garnka, dodaj usmażoną cebulę i pokrojoną dynię.
Dodaj namoczony wcześniej orkisz
Dodaj 3 łyżki masła.
Gotuj do miękkości.
Dopraw do smaku i wymieszaj.
Upraż pestki dyni lub słonecznika i użyj ich jako dekoracji.


Ziarno orkiszowe - przepisy na śniadania
Czas na przepisy na śniadanie z ziarna orkiszu. Poniżej przedstawiamy recepturę na klasyczny habermus, czyli danie w rodzaju gęstej owsianki zrobione z ziaren orkiszu oraz mus jabłkowy z orkiszem.


Habermus
Składniki:


1 szklanka płatków orkiszowych
pół szklanki wody
sól - szczypta
cynamon do smaku
miód do smaku
posiekane migdały - garść


Wykonanie:


Płatki orkiszowe ugotować w wodzie.
Dodać odrobinę soli.
Doprawić cynamonem.
Dodać migdały.
Wymieszać.
Po ugotowaniu dodać miód i wymieszać.


Mus jabłkowy z ziarnami orkiszu:


Składniki:


1-2 jabłka
łyżka grysiku orkiszowego
60 ml wody
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
cynamon
1 łyżeczka cukru brązowego
5 łyżek ziaren orkiszu (ziarno mocz wcześniej przez 12 godzin)


Wykonanie:


Jabłka dokładniej umyj, obierz. Pokrój w kostkę.
Zagotuj grysik w wodzie, dodaj jabłko.
Odstaw, aby napęczniał.
Dodaj ugotowane ziarna orkiszu.
Przypraw cynamonem.
Na koniec dodaj cukier i jogurt. Wymieszaj.


Zobacz też: Prawie nikt w Polsce nie próbował tego owocu. A dba o skórę i jelita jak mało co
Idź do oryginalnego materiału