Dane nie pozostawiają złudzeń. Fast foody „popłynęły” w wakacje. Część branży na dwucyfrowym minusie

iswinoujscie.pl 3 godzin temu
Obserwacja zachowań blisko 3 mln konsumentów wykazała, iż rok do roku ogólnie uległ zmniejszeniu wakacyjny ruch w fast foodach. Tego typu restauracje straciły też klientów. Pizzerie zanotowały dwa dwucyfrowe spadki, a bary z kanapkami i daniami z kurczaka – dwa jednocyfrowe. Pozostałe parametry, takie jak czas pobytu w placówce czy średnia liczba wizyt, nieznacznie się zmieniły. Eksperci komentujący te dane zauważają, iż branża fast foodów wyraźnie traci na rzecz sieci handlowych. Konsumenci wolą kupować gotowe dania do podgrzania lub rozmrożenia w sklepach. Znawcy rynku wyjaśniają, iż powodem jest drożyzna w tego typu lokalach. I ostrzegają, iż ich straty mogą się pogłębiać, choćby jeżeli chwilowo poprawią swoje wyniki.
Idź do oryginalnego materiału