Czym zastąpić ziemniaki? Choć wygląda jak banan, mało ma z nim wspólnego. Polacy wciąż go pomijają

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: jrroman / Getty Images/iStockphoto


Co zrobić na obiad zamiast ziemniaków? Choć za oceanem stanowią popularny dodatek do wielu dań, w Polsce nie cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Ich smak i wszechstronność sprawiają jednak, iż sprawdzą się w kulinarnych eksperymentach.
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków, jakie można spotkać na talerzu. Często obok kotleta i surówki stanowi nieodłączny zestaw uwielbiany przez wielu Polaków. Aby nieco urozmaicić smaki i przełamać rutynę, warto spojrzeć, czym zajadają się na Karaibach, w Afryce i w Ameryce Środkowej.


REKLAMA


Zobacz wideo Dariusz Wieteska z "Na sygnale" na ulicy ratował człowieka. "Zacząłem uciskać klatkę" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czym można zastąpić ziemniaka? Plantany będą idealnym zamiennikiem na obiad
Plantany to warzywa przypominające banany, ale różniące się większym rozmiarem i zieloną skórką. Choć wyglądają podobnie, smakują inaczej i nie powinny być jedzone na surowo. Po obróbce stają się pysznym składnikiem wielu dań, stanowiąc bogate źródło witaminy A, C, B oraz minerałów (żelazo, wapń, magnez i potas). Dzięki zawartości błonnika pomagają utrzymać uczucie sytości. Dodatkowo zielone plantany są bogate w skrobię oporną, która działa jak naturalny "odkurzacz" dla jelit, oczyszczając je z zalegających złogów.


Plantany smakują różnie w zależności od stopnia dojrzałości. Warto to uwzględnić przy ich przygotowywaniu.


Zielony plantan jest niesłodki, przypomina ziemniaka. Sprawdzi się do placków, czipsów czy krakersów.
Żółty plantan zawiera więcej cukrów prostych i mniej skrobi. Będzie świetny do słodkich naleśników czy ciast.
Czarny plantan jest bardzo słodki i miękki. Przyda się do deserów, kremów czy lodów.


Plantany FRANK MERI?O/pexels.com/pl


Jak jeść platany? Idealne do smażenia, pieczenia, a także gotowania
Plantany obiera się trudniej niż żółte banany. Warto przechowywać je w zimnej wodzie przed gotowaniem, aby nie ciemniały. Podczas obierania należy odciąć końcówki, naciąć skórkę i zdjąć ją pod chłodną wodą, gdyż zwykle mocno przylega do twardego miąższu. Następnie można z nich przygotować smaczny dodatek do obiadu, zamiast popularnych ziemniaków.


Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Umieść dojrzałe plantany pokrojone w plasterki o szerokości ok. 1 cm na blasze. Spryskaj całość olejem.
Piecz przez około 30-40 minut, aż będą miękkie.
Po upieczeniu dopraw je szczyptą soli, pieprzu i dodaj kawałek masła. Gotowe!


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału