Czym zastąpić gluten? Poznaj zamienniki, które ułatwią Ci gotowanie

ntfy.pl 2 tygodni temu

Dla osoby, która nigdy nie miała do czynienia z tym sposobem odżywiania, ograniczenie produktów z glutenem często kojarzy się z jedzeniem kleików, koniecznością rezygnacji z chleba i zapomnieniem o smaku ulubionej pizzy. Na szczęście to stereotypy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością wielu osób, które muszą ograniczać gluten.

Co jeść zamiast glutenu? Przygotowaliśmy kilka prostych wskazówek.

Właściwości glutenu – czego czasami brakuje w bezglutenowej kuchni?

Co to jest gluten? To nie pojedynczy związek, a mieszanina białek obecnych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Ich charakterystyczną cechą jest to, iż podczas kontaktu z wodą tworzą elastyczną, lepką „siatkę” – to właśnie ona odpowiada za sprężystość ciasta, puszystość pieczywa czy zwartą strukturę makaronu. Gluten wiąże wilgoć, dlatego żywność wyprodukowana z mąk glutenowych dłużej zachowuje świeżość.

Wykorzystywanie produktów, które zostały pozbawione glutenu, często wiąże się z koniecznością zmiany sposobu przygotowania danego przepisu. Zamienniki glutenu szybciej wysychają, tworzą mniej pulchne ciasto i nie dają efektu rozciągliwości. Gotowe wypieki bywają bardziej zbite, trudniej je pokroić lub przechowywać dłużej bez utraty jakości.

Można sobie jednak z tym poradzić. Jak? Warto sięgać po niskoprzetworzone zboża bezglutenowe, gotowe mieszanki lub – co całkowicie rozwiązuje kwestie smaku, jakości i wartości odżywczych – zamówić dietę pudełkową Less Gluten.

Więcej białka, mniej cukru

Sport

W menu znajdziesz wysokobiałkowe dania mięsne i wegetariańskie. Cukier biały zastąpiliśmy zamiennikami, takimi jak erytrytol i ksylitol, aby zapewnić Ci zdrowe i sycące posiłki.

Sprawdź Szczegóły
Zbilansowana dieta, niski IG

Niski IG

Nasze posiłki są komponowane tak, by miały niski bądź średni ładunek glikemiczny, wspierając kontrolę masy ciała. Pełnowartościowe białko, błonnik i naturalne składniki sprawiają, iż czujesz się syty na dłużej.

Sprawdź Szczegóły
Bez mleka i jego przetworów

Bez nabiału

To idealny wybór dla osób z nietolerancją laktozy, alergią na mleko lub tych, którzy chcą ograniczyć nabiał bez utraty różnorodności i smaku. Dieta jest bogata w warzywa i owoce, zapewniając witaminy i błonnik.

Sprawdź Szczegóły
Wege, bez mięsa

Wege

Chcesz jeść zdrowo, bez mięsa, a jednocześnie zadbać o odpowiednią ilość białka w diecie? Wege od Nice To Fit You to pełnowartościowe posiłki na bazie tofu, tempehu, jaj, nabiału oraz roślin strączkowych – teraz wzbogacone o dodatkowe, wysokobiałkowe dania sportowe!

Sprawdź Szczegóły
Zdrowie mamy i dziecka

Dla Mam

Zdrowa dieta to podstawa w ciąży i podczas karmienia piersią. Dieta Dla Mam od Nice To Fit You powstała z myślą o przyszłych i młodych mamach.

Sprawdź Szczegóły
Mniej glutenu

Less Gluten

jeżeli chcesz ograniczyć gluten, ale nie rezygnować z różnorodności, Less Gluten od Nice To Fit You to idealne rozwiązanie!

Sprawdź Szczegóły
Wysoka zawartość tłuszczów

Keto

Dieta bazuje na zdrowych tłuszczach, ograniczając węglowodany do minimum i dostarczając solidną porcję tłuszczów i białka. W menu znajdziesz także niskowęglowodanowe desery na bazie erytrytolu, które osłodzą Twój dzień bez wyrzutów sumienia.

Sprawdź Szczegóły
Różnorodnie

Flexitarian

To elastyczna dieta, która łączy różnorodność kuchni roślinnej i tradycyjnej, dostarczając organizmowi niezbędnych składników.

Sprawdź Szczegóły

Naturalne produkty bezglutenowe – co sprawdzi się najlepiej?

W diecie bezglutenowej można wykorzystywać cały wachlarz produktów, które naturalnie nie zawierają białek glutenowych. Ich obecność w jadłospisie nie budzi zastrzeżeń choćby w przypadku osób z celiakią.

Czym zastąpić gluten? Jakie źródła węglowodanów stanowią podstawę bezglutenowego menu?

  • Kasza gryczana
  • Ryż
  • Komosa ryżowa (quinoa)
  • Kukurydza
  • Amarantus
  • Proso (kasza jaglana)
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Ziemniaki
  • Bataty
  • Tapioka

Gotowe zamienniki i mieszanki bezglutenowe – co wybrać do wypieków i makaronów?

Producenci żywności bezglutenowej oferują bogaty wybór gotowych mieszanek do wypieków oraz makaronów bez glutenu. W składzie takich produktów znajdują się najczęściej: mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, mąka ziemniaczana, błonnik roślinny (np. z babki płesznik), czasem mąka z sorgo, amarantusa czy komosy ryżowej.

Czym zastąpić gluten w diecie? Możemy postawić na samodzielne przygotowywanie zamienników lub sięgać po te, które w tej chwili są powszechnie dostępne w sklepach (na szczęście już nie tylko tych ze „zdrową żywnością”).

Mąki bezglutenowe uniwersalne

Gotowe mieszanki bezglutenowe sprawdzają się w pieczeniu chleba, bułek, ciast oraz w przygotowywaniu naleśników i placuszków. W swoim składzie zwykle zawierają stabilizatory (gumę guar lub gumę ksantanową), które poprawiają elastyczność i strukturę ciasta. Można jednak znaleźć takie produkty, których adekwatności będą wynikać wyłącznie z odpowiednich proporcji wykorzystanych produktów bezglutenowych.

Przemyślany skład sprawia, iż pieczywo mniej się kruszy, ma lepszą objętość i zachowuje świeżość dłużej niż wypieki na jednej mące. Warto pamiętać, iż ciasto bez glutenu zwykle potrzebuje więcej płynu i nie wymaga długiego wyrabiania.

Makarony bezglutenowe

Makaron na bazie mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, z soczewicy, grochu lub ciecierzycy, dobrze zastępuje tradycyjny makaron pszenny. Najbardziej neutralny smak mają makarony ryżowe i kukurydziane, natomiast produkty z roślin strączkowych czy gryki charakteryzują się bardziej wyczuwalnym aromatem. Warto testować i znaleźć swój ulubiony zamiennik glutenu.

Na co uważać? Najczęstsze błędy i ukryty gluten w produktach spożywczych

Oznaczenie „bez glutenu” na opakowaniu zapewnia, iż zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg produktu. Podczas zakupów warto dokładnie analizować etykiety produktów, choćby tych reklamowanych jako „naturalne”.

Gluten nie występuje wyłącznie w oczywistych produktach z mąki. Może pojawić się jako „nośnik” aromatu, zagęstnik, składnik panierki, składnik wędlin, przypraw i słodyczy. W UE producent ma obowiązek wymienić w składzie nazwę zboża, z którego pozyskano gluten (np. „skrobia pszenna”, „białko pszenne”). Problem może pojawić się jednak wtedy, gdy nie mamy wyrobionego nawyku czytania etykiety.

Nazwy składników zawierających gluten:

  • białko pszenne
  • błonnik pszenny
  • gluten pszenny, roślinny
  • mąka pszenna, orkiszowa, durum, żytnia, jęczmienna.
  • kasza manna, jęczmienna (pęczak, perłowa), bulgur, kuskus,
  • otręby pszenne/żytnie/jęczmienne
  • ekstrakt i syrop słodowy,
  • słód jęczmienny (składnik piwa, batonów, niektórych napojów)
  • hydrolizat białka pszenicy (często w przyprawach, zupach, sosach)
  • białko teksturowane pszenne (zamiennik mięsa w produktach wegetariańskich)
  • białko roślinne hydrolizowane (jeśli nie podano źródła, zawsze istnieje ryzyko obecności pszenicy)
  • seitan (produkt wysokobiałkowy na bazie glutenu pszennego)
  • piwo (w większości tradycyjnych piw występuje słód jęczmienny lub pszeniczny)

Jeśli którykolwiek z powyższych składników został wymieniony w składzie, żywność będzie dostarczać gluten.

Szukaj także oznaczeń na etykietach:

  • „zboża zawierające gluten” – wymóg UE, obowiązkowy zapis w składzie, jeżeli produkt zawiera pszenicę, żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany,
  • „może zawierać śladowe ilości glutenu” – informacja o możliwym zanieczyszczeniu podczas produkcji.

Bibliografia

  1. Ciborowska, H. (2021). Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  2. Biesiekierski, J. R. (2017). What is gluten?. Journal of gastroenterology and hepatology, 32, 78-81.
  3. Shewry, P. (2019). What is gluten—why is it special?. Frontiers in nutrition, 6, 101.
  4. Orkusz, A., & Garaszczuk, A. (2018). Gluten w żywności-korzyści i zagrożenia. Nauki Inżynierskie i technologie, (4 (31), 52-64.
  5. Kaim, U., & Harasym, J. (2017). Produkcja chleba bezglutenowego wyzwaniem dla współczesnego piekarnictwa. Nauki Inżynierskie i Technologie, (4 (27)).
Idź do oryginalnego materiału