Czy warto jeść jajka?

dietetykaga.pl 7 miesięcy temu
Jajka to produkt często goszczący w naszej kuchni. Spożywamy je pod różną postacią w formie jajecznicy, na miękko, na twardo, jako omlet a także jako dodatek do naleśników, ciast, placuszków. Czy warto jeść jajka? Czy są zdrowe i w jakich ilościach możemy je spożywać?

Jajko najlepsze źródło białka

Po pierwsze jajko to najlepsze źródło pełnowartościowego białka. Co to oznacza? Białko zawiera egzogenne czyli niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Najważniejsze jest jednak to, iż białka jajek zbudowane są z aminokwasów w idealnych proporcjach dla człowieka. Naukowcy udowodnili, iż dostarczanie tych aminokwasów wzmacnia siłę i masę mięśni szczególnie u osób starszych i niedożywionych.

Jaja dobre na pamięć i nastrój

Po drugie żółtka jaj zawierają cholinę. Bierze ona udział w produkcji neuroprzekaźników acetylocholiny, która wpływa na nasz nastrój i pamięć. Badania naukowe wykazały, iż wysokie spożycie choliny w okresie ciąży poprawia funkcje poznawcze w wieku dorosłym, zapobiega związanemu z wiekiem pogorszeniu pamięci i chroni mózg przed zmianami neuropatologicznymi związanymi z chorobą Alzheimera (AD) i uszkodzeniami neurologicznymi związanymi z epilepsją, alkoholowym zespołem płodowym (FAS) i chorobami dziedzicznymi, takimi jak zespoły Downa i Retta. Niedobór choliny może spowodować przedwczesny poród u kobiet w ciąży oraz spowodować rozwój wady cewy nerwowej. Cholina zapobiega również gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, chroniąc przed niealkoholową tłuszczeniową chorobą wątroby. Żeby zaspokoić zapotrzebowanie na cholinę, należy spożywać dziennie 2 jaja czyli około 400mg.

Jajo dobre na odchudzanie

Oprócz tego jedzenie jajek daje na dłużej poczucie sytości, zapobiega podjadaniu między posiłkami wpływając korzystnie w ten sposób na naszą sylwetkę. Ponadto osoby spożywające na śniadanie jajka mają niższy poziom greliny, czyli hormonu głodu niż osoby jedzące na śniadanie owsiankę. Jajko dostarcza nam około 70kcal i dostarczy nam 12% białka, 10% tłuszczy i 1% węglowodanów.

Jajka dobre na wzrok

Poza tym żółtka jaj korzystnie wpływają na nasz wzrok dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny. Dostarczenie tych składników zapobiega zmęczeniu wzroku i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej w podeszłym wieku oraz zaćmy, zmniejsza również objawy retinopatii cukrzycowej (zmiany w gałce ocznej związane z wieloletnią niewyrównaną cukrzycą).

Jajko to bomba witaminowa

Jaja to cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz nierozpuszczalnych w tłuszczach: B2, B12 i kwasu pantotenowego. Witaminy te dbają o nasze zęby i kości, zapobiegają krzywicy, osteoporozie, chorobom oczu, miażdżycy. Oprócz tego odpowiadają za prawidłową krzepliwość krwi i obniżają poziom złego cholesterolu LDL.

Jajka dostarczają nam wielu składników mineralnych:

  • fosforu-wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego oraz odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
  • wapnia– niezbędny dla naszych kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
  • potasu-odpowiada za prawidłową pracę mięśni, ma pozytywny wpływ na nasz mózg i układ nerwowy
  • żelaza-wspiera układ nerwowy i wpływa na naszą odporność, zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry
  • magnezu– zapobiega chorobom serca i utrzymuje ciśnienie na odpowiednim poziomie oraz odpowiada za nasz układ nerwowy i hamuje stres
  • selenu-wpływa na układ odpornościowy, tarczycę oraz kondycję naszych włosów i paznokci.

Czy jaja szkodzą?

Niektórzy obawiają się spożywania jaj ze względu na wysoki poziom cholesterolu. Jest to jednak mit, gdyż spożywanie jaj w niewielkim stopniu może mieć wpływ na poziom cholesterolu. Co prawda bezpośrednio po spożyciu jaj poziom cholesterolu może wzrosnąć, ale po kilku godzinach wraca już do normy. Organizm sam reguluje sobie poziom cholesterolu w zależności od tego, ile go potrzebuje. Ponadto najnowsze badania pokazują, iż jajka mają korzystny wpływ na układ krążenia i nasze serce oraz zapobiegają chorobie wieńcowej. Nie ma górnej granicy spożycia jajek, więc możemy jeść codziennie około 2-3 sztuk, pamiętając o różnorodności produktów spożywczych w naszym codziennym menu.

Czy jajka dla wszystkich?

Nie należy sięgać po jajka jeżeli mamy alergię na nie. Poza tym osoby, które są na diecie lekkostrawnej powinny unikać jaj w formie smażonej i gotowanych na twardo.

Czy warto jeść jajka? Oczywiście. Jedzmy więc je na śniadanie, obiad lub kolację wybierając najlepiej jajka z wolnego wybiegu lub ekologiczne i cieszmy się zdrowiem jak najdłużej.

Źródła:
Blusztajn JK, Slack BE, Mellott TJ. Neuroprotective Actions of Dietary Choline. Nutrients. 2017 Jul 28;9(8):815. doi: 10.3390/nu9080815. PMID: 28788094; PMCID: PMC5579609.
Antoni R. Dietary saturated fat and cholesterol: cracking the myths around eggs and cardiovascular disease. J Nutr Sci. 2023 Sep 11;12:e97. doi: 10.1017/jns.2023.82. PMID: 37706071; PMCID: PMC10495817.
Idź do oryginalnego materiału