Czy to najdłuższa kolejka po pączki w Polsce? Ile trzeba stać? Legendarne pączki niezmiennie kuszą od lat

warszawawpigulce.pl 1 rok temu

W Tłusty Czwartek, redakcja PoWarszawsku postanowiła odwiedzić miejsce, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród warszawiaków – legendarną cukiernię Zagożdziński. Znana z produkcji jednych z najlepszych pączków w stolicy, cukiernia ta stała się symbolem kulinarnej tradycji Warszawy, przyciągając tłumy smakoszy, gotowych na wielogodzinne oczekiwanie w kolejce za słodką nagrodą.

Fot. PoWarszawsku

Fot. Warszawa w Pigułce

@powarszawskuTo właśnie do nich Marszałek Józef Piłsudski wysyłał swojego adiutanta po pączki… Górczewska 15 to przede wszystkim najpopularniejsze pączki w Warszawie, a w przyszłym roku Pracownia będzie obchodzić 100. lecie istnienia (co prawda zmieniała adresy, ale rodzinna tradycja jest ściśle kontynuowana) warszawa • pączki • wola♬ dźwięk oryginalny – PoWarszawsku

Czekając na Pączka – Tradycja i Cierpliwość

Wizyta w cukierni Zagożdziński to nie tylko kulinarna podróż, ale także lekcja cierpliwości. Klienci, którzy od lat odwiedzają to miejsce, wiedzą, iż im bliżej Tłustego Czwartku, tym dłuższe kolejki. W tym roku, jak zauważyła redakcja PoWarszawsku, aby dostać się do środka i zakupić pączki, trzeba było odstać co najmniej cztery godziny. Mimo to, atmosfera w kolejce była pełna oczekiwania i radosnego napięcia.

Tłusty Czwartek – Test Wytrwałości

Dwa lata temu w mroźny dzień, redakcja Warszawy w Pigułce również podjęła wyzwanie i dołączyła do kolejki o godzinie 7 rano, aby około południa cieszyć się smakiem słynnych pączków. W tym roku, dzięki łagodniejszej pogodzie, zadanie wydawało się nieco łatwiejsze. Mimo to, determinacja i wytrwałość klientów, gotowych stać godzinami, by zakosztować tych słodkości, pozostaje niezmienna.

Fotorelacja z Kolejki

Nasza redakcja, obecna na miejscu, dokumentowała tłumy klientów czekających przed cukiernią. Zdjęcia, które można znaleźć na naszym portalu, pokazują zarówno długość kolejki, jak i zadowolenie tych, którzy już zdążyli dokonać zakupów. Mimo długiego oczekiwania, opinie są jednoznaczne – pączki z cukierni Zagożdziński są warte każdej minuty czekania.

Cukiernia Zagożdziński, z jej niezmienną jakością i tradycją, pozostaje jednym z tych miejsc, które każdego roku przyciągają warszawiaków i turystów, pragnących doświadczyć prawdziwego smaku polskiego Tłustego Czwartku. Pomimo długiego oczekiwania, każdy, kto raz spróbował tych pączków, wie, iż to doświadczenie, które na długo zostaje w pamięci.

Idź do oryginalnego materiału