Na świątecznym stole obok żurku i białej kiełbasy, nie może zabraknąć również sałatki jarzynowej. Nad jej przygotowaniem spędzamy często sporo czasu, gdyż proces krojenia i siekania warzyw należy do wyjątkowo czasochłonnych. Nic dziwnego, iż nie ograniczamy się jedynie do małej miski. Gdy po Wielkanocy przychodzi nam uporać się z jej nadmiarem, zaczynamy zastanawiać się nad jej zamrożeniem. W końcu nie zawsze udaje się ją zjeść w ciągu kilku dni.
REKLAMA
Zobacz wideo Test zgodności Marcina Hakiela i Dominiki Serowskiej [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy można zamrozić sałatkę jarzynową z majonezem? Nie, ale istnieje wyjątek
Sałatka jarzynowa to jedna z tych potraw, które nie nadają się do długiego przechowywania. Powinna być spożyta w przeciągu 4-5 dni od jej przygotowania. najważniejsze składniki, które wpływają na skrócenie jej trwałości to jajka, cebula oraz majonez. jeżeli przygotujesz jej za dużo, najlepiej zaprosić znajomych, bo sałatka długo w lodówce nie wytrzyma, a mrożenie jej nie jest zalecane.
Jest jednak wyjątek, kiedy można umieścić ją w zamrażalniku (maksymalnie 2 tygodnie). Istotnym szczegółem, na który trzeba zwrócić uwagę jest jeden ze składników - majonez. To właśnie on jest głównym winowajcą, przez który sałatka po zamrożeniu traci smak, konsystencję oraz wygląd. Najlepszym rozwiązaniem będzie podzielenie dania na dwie porcje. Do jednej dodajemy majonez i serwujemy gościom.
Druga część wędruje do zamrażalnika w woreczku strunowym lub szczelnym, plastikowym pojemniku. W tej porcji nie powinno być ogórków kiszonych, jajek i cebuli, ponieważ po odmrożeniu stracą one smak i zapach. Idealną bazą jest ugotowana marchew, kukurydza, groszek, ziemniaki, jabłko oraz seler lub korzeń pietruszki. Po świętach wystarczy, iż dodamy do niej świeży majonez i sałatka znowu będzie smakować wyśmienicie.
Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku Pawel Kajak/iStock Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku Pawel Kajak/iStock
Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Tak wykorzystasz ją w niecodzienny sposób
jeżeli nie chcesz mrozić sałatki jarzynowej, możesz skorzystać z kilku ciekawych opcji jej wykorzystania. Dzięki niej stworzysz zupełnie nowe dania w twoim kuchennym repertuarze.
Użyj jej jako wypełnienia do wrapów.
Zrób z niej warzywną pastę na kanapek.
Wykorzystaj do faszerowanych jajek.
Zamień ją w zapiekankę. Dodaj odrobinę sera i zapiecz w piekarniku.
Wykorzystaj jako składnik do placków. Dodaj jajko i trochę mąki, a powstanie pyszna przekąska.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.