Czy można odkroić pleśń z chleba i go zjeść? Odpowiedź jest tylko jedna

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Widzisz pleśń na chlebie i zastanawiasz się, czy reszta bochenka nadaje się do jedzenia? Choć rozwiązanie wydaje się proste, konsekwencje mogą być poważne. Podpowiadamy, dlaczego warto wyrzucić cały bochenek i jak zadbać o czystość w kuchni, by pleśń nie wracała.
Nie każdy rodzaj pleśni jest bezpieczny – te z serów są kontrolowane, ale te z pieczywa, owoców czy warzyw to już inna historia. Przyglądamy się, co tak naprawdę dzieje się z chlebem, kiedy zaczyna pleśnieć. Czy odkrojenie kawałka to dobre rozwiązanie?


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży


Czy można odkroić pleśń z chleba? Oto co zrobić ze spleśniałym chlebem
Pleśń, która pojawia się na pieczywie, owocach lub warzywach to zupełnie inny rodzaj niż ten, który pokrywa długo dojrzewające sery. Jest dla nas szkodliwa i może mieć wpływ na nasz stan zdrowia. Czy jeżeli jednak pozbędziemy się fragmentu żywności, który pokrywała pleśń, to będziemy mogli go zjeść? Czy można odkroić pleśń z chleba albo spożyć kromkę, która akurat w tym bochenku nie została nią pokryta? Oczywiście specjaliści ostrzegają przed takim działaniem. Zarodniki roznoszą się bowiem nie tylko po zainfekowanej części pieczywa, ale także w opakowaniu, w którym się znajduje. Spożycie spleśniałej żywności może skończyć się bólem brzucha, nudnościami, a choćby reakcją alergiczną. Warto też pamiętać, iż każda spleśniała żywność powinna zostać wyrzucona do odpowiedniego kosza. Należy umieścić ją w pojemniku na śmieci zmieszane.


Jak wyczyścić chlebak, w którym spleśniał chleb? Lepiej dobrze się do tego przyłóż
jeżeli trzymałaś pieczywo w chlebaku, a ono spleśniało, powinnaś od razu po wyrzuceniu chleba zająć się czyszczeniem chlebaka. Często zwyczajne potraktowanie pojemnika wodą z płynem do mycia naczyń nie będzie wystarczające. Warto w tym przypadku sięgnąć po środek, który nie tylko doczyści chlebak, ale także zadziała dezynfekująco i antybakteryjnie. Z pomocą przychodzi ocet spirytusowy. Połącz go z wodą w proporcjach 1:1, a następnie obficie spryskaj wnętrze pojemnika i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie wyczyść chlebak, opłucz pod wodą oraz pozostaw do wyschnięcia.
Idź do oryginalnego materiału