Wielu osobom trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez stołu uginającego się od nadmiaru jedzenia. Niestety w zwyczaju mamy przygotowywanie zbyt dużej liczby potraw i rzadko kiedy udaje się zjeść wszystko. jeżeli nie chcesz, aby jedzenie się zmarnowało, najprostszym rozwiązaniem jest je zamrozić. Nim jednak to zrobisz, sprawdź, które potrawy rzeczywiście można wkładać do zamrażarki.
REKLAMA
Zobacz wideo Dietetyk Michał Wrzosek w "Ja wysiadam" wyznaje: "Swojej pierwszej diety nie poleciłbym nikomu"
Czy można mrozić rybę po grecku? Zrób to w ten sposób
Jednym z dań, które zwykle zostaje po świętach, jest ryba po grecku. Marchewka i ryba to świetne połączenie, ale niestety oba te składniki mają krótki termin przydatności do spożycia. Już po kilku dniach w lodówce mogą zmienić swój smak, warzywa staną się kwaśne, a ryba zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach. jeżeli nie planujesz spożycia tej potrawy w najbliższym czasie, najlepszym pomysłem będzie zamrożenie jej. Trzeba to jednak zrobić w taki sposób, aby po rozmrożeniu nie stała się wodnista. W tym calu należy przełożyć rybę po grecku do woreczków strunowych lub plastikowych pojemników. Takie opakowania nie przepuszczają wilgoci i wytrzymają ujemne temperatury. jeżeli jest taka możliwość, spakuj osobno sos i mięso. Przy rozmrażaniu warzywa mogą puścić wodę, przez co całość stanie się wodnista. Łatwiej odparować ją później na kuchence z samego sosu niż z całego dania.
Zobacz też: Tych ciast pod żadnym pozorem nie wkładaj do zamrażarki. Zostanie z nich tylko papka
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? To nie jest dobry pomysł
Kolejną potrawą, której zwykle robimy zdecydowanie za dużo, jest sałatka jarzynowa. W tym wypadku mrożenie nie będzie jednak dobrym pomysłem. Z uwagi na to, iż jej głównym składnikiem jest majonez, sałatka po włożeniu do zamrażarki straci smak i konsystencję. Z kolei w trakcie rozmrażania warzywa puszczą wodę, majonez zrobi się wodnisty, a przez to niesmaczny. Jak zatem można przedłużyć żywotność tej potrawy? Warto o tym pomyśleć już w trakcie przygotowywania. Same warzywa pokrojone w kostkę można bez problemu zamrozić. Gdy będziemy chcieli zrobić sałatkę jarzynową, wystarczy je wówczas rozmrozić i dopiero na koniec doprawić majonezem.
Czy można mrozić ciasto z galaretką? Te desery nie nadają się do zamrożenia
W przypadku ciast kwestia mrożenia też nie jest taka prosta. Niektóre desery kiepsko znoszą bardzo niską temperaturę. Do zamrażarki z pewnością nie można wkładać ciast z galaretką, bezowych i z bitą śmietaną. Stracą swoją konsystencję, a po rozmrożeniu mogą się rozpuszczać. Z kolei takie desery jak sernik, ciasto cytrynowe, marchewkowe, czekoladowe czy owocowe bardzo dobrze się mrożą i zachowują swój smak choćby przez trzy miesiące.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.