Czy można jeść ser żółty na diecie?

dietetykaga.pl 7 miesięcy temu
Bardzo często spotykam się z zapytaniem od pacjentów i nie tylko, czy można jeść ser żółty na diecie? Bo przecież jest on bardzo kaloryczny, no i taki tłusty:) Przyjrzyjmy się dziś z bliska adekwatnościom odżywczym sera żółtego, liczbie kalorii i jego IG.

Jak powstaje ser żółty?

Produkcja sera to proces długi i skomplikowany. Aby uzyskać 1 kg sera żółtego potrzebujemy aż 10 litrów mleka. Obrazowo można powiedzieć, iż ser żółty to produkt wytworzony z mleka, do którego dodajemy szczepy bakterii oraz podpuszczkę mikrobiologiczną. Następnie składniki dobrze ze sobą mieszamy i podgrzewamy. Powstaje skrzep serowy, który poddany jest osuszaniu i dalszej obróbce, w efekcie końcowym otrzymujemy produkt, który trafia na półki naszych sklepów.

Rodzaje serów żółtych

Ze względu na zawartość tłuszczu w suchej masie możemy sery podzielić na :

  • pełnotłuste- o zawartości minimum 45% tłuszczu w suchej masie czyli ok.25,5% tłuszczu ogółem,
  • półtłuste- o zawartości przynajmniej 40% w suchej masie tj. 22% tłuszczu ogółem,
  • półtłuste-o zawartości minimum 20% w suchej masie co daje około 10% tłuszczu w ogólnej masie.

Możemy wymienić następujące typy serów:

  • z porostem pleśniowym np. camembert, brie
  • z przerostem pleśniowym np.gorgonzola
  • maziowy np. ser piwny
  • solankowy np.feta
  • pomazankowy np.bryndza
  • wędzony np. rolada ustrzycka
  • typu holenderskiego np.gouda
  • typu szwajcarskiego np.sokół
  • typu angielskiego np. cheddar
  • typu włoskiego np.parmezan
  • z masy parzonej np.oscypek, mozzarella.
  • topiony.

Ser żółty na diecie

Ser żółty to przede wszystkim bogactwo wapnia i witaminy D. W 100g sera żółtego znajduje się około 800mg wapnia, a więc w jednym plasterku 10 gramowym około 80mg wapnia. Zjedzenie dwóch plasterków sera, dostarczy nam tyle samo wapnia, co szklanka mleka. To cenne źródło białka, w 100g znajduje się 25 g białka. Ser żółty nie zawiera cukru, więc może być spożywany przez cukrzyków, jego indeks glikemiczny(IG) wynosi zero. Nie ma tez laktozy, więc mogą go jeść też osoby nietolerujące laktozy. Ale ponieważ zawiera sporo tłuszczu (w 100g sera Edam jest 26g tłuszczu i 334kcal) należy uważać na zbyt duże spożywanie go na diecie redukcyjnej. Warto wówczas ograniczyć go do 2 plasterków dziennie 2-3 razy w tygodniu. Ser żółty to cenne źródło magnezu (28mg), żelaza (0,7mg), witaminy B6 (0,1 mg), witaminy D (24IU) i witaminy B12.

Podsumowując ser żółty jest zdrowym produktem bogatym w składniki mineralne i witaminy. Ponieważ zawiera sporo tłuszczy warto spożywać go w rozsądnych ilościach. Czy można więc jeść ser żółty na diecie? Tak, ale z umiarem, bo co za dużo to nie zdrowo.

Źródła:
https://bonavita.pl/ser-zolty-rodzaje-sklad-jak-zrobic-ser-zolty-czy-ser-zolty-jest-zdrowy
Idź do oryginalnego materiału