Czy kiszonki zawsze są zdrowe? Wystrzegaj się tych błędów

pultusk24.pl 2 dni temu
Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie domowych przetworów, a samodzielne kiszenie ogórków staje się popularnym trendem. Jest to nie tylko tańsza, ale także bardziej satysfakcjonująca alternatywa dla produktów sklepowych. Aby jednak proces kiszenia przebiegał prawidłowo i bezpiecznie, należy przestrzegać kilku zasad — czytamy w Onecie. Chemiczka Sylwia Panek ostrzega przed kiszeniem w plastiku, co jest coraz częściej spotykanym zjawiskiem. Tradycyjnie przetwory przygotowuje się w szklanych słoikach, kamionkowych beczkach lub ceramicznych naczyniach. Użycie plastikowych butelek czy reklamówek może jednak prowadzić do reakcji plastiku z kwaśną zalewą, co skutkuje uwalnianiem szkodliwych substancji do pożywienia.

Kiedy decydujemy się na kiszenie ogórków, powinniśmy wybierać świeże, dobrej jakości warzywa bez uszkodzeń. Najlepsze są młode ogórki o jasnej skórce i średniej wielkości. Ogórki o regularnym kształcie i cienkiej skórce są najbardziej praktyczne, a przerośnięte i dojrzałe mogą okazać się puste w środku — co nie wpływa negatywnie na smak czy walory zdrowotne, ale większość osób preferuje pełne ogórki.

Zalewa powinna przykrywać warzywa w całości, a doświadczeni gospodarze odradzają używanie suszonych przypraw, które mogą nadać goryczki. Niewskazane jest też użycie soli jodowanej, która mo
Idź do oryginalnego materiału