Czy ekologiczna dieta może być tania? Letni jadłospis z lokalnych produktów

ecopoznan.pl 3 dni temu
Zdjęcie: fot. pexels


Ekologiczna dieta nie musi oznaczać egzotycznych jagód goji, oleju kokosowego czy mleka roślinnego z importu. Polskie lato oferuje bogactwo wartościowych warzyw, owoców, zbóż i ziół, które kupowane z lokalnych źródeł są nie tylko zdrowsze i bardziej przyjazne planecie, ale też znacznie tańsze.

Produkty z lokalnych upraw nie muszą pokonywać tysięcy kilometrów, by trafić na nasze talerze. To oznacza niższy ślad węglowy, mniejsze zużycie energii na chłodzenie i transport oraz większą świeżość. Latem wiele warzyw i owoców dostępnych jest na bazarkach czy w gospodarstwach wprost od rolników, bez pośredników i dodatkowych kosztów.

Wybierając produkty sezonowe, dostosowujemy dietę do rytmu natury, korzystając z tego, co w danym momencie dojrzewa, ma najwięcej wartości odżywczych i jest po prostu najsmaczniejsze.

Tygodniowy, ekologiczny jadłospis dla rodziny

Poniżej przedstawiamy przykładowy, letni jadłospis oparty na lokalnych, sezonowych produktach. Wszystkie składniki można kupić na targu, w sklepie kooperatywnym lub bezpośrednio od rolnika – w większości przypadków w cenach porównywalnych (lub niższych) niż w marketach.

Poniedziałek

Śniadanie: Owsianka z malinami i orzechami laskowymi

Obiad: Zupa krem z młodej marchewki i koperku, kaszotto z bobem i cebulką

Kolacja: Sałatka z rukoli, pomidorów i jajek z wolnego wybiegu

Wtorek

Śniadanie: Chleb żytni z pastą z ciecierzycy i ogórkiem małosolnym

Obiad: Chłodnik z botwinki z jajkiem, młode ziemniaki z koperkiem

Kolacja: Placki z cukinii z jogurtem naturalnym i miętą

Środa

Śniadanie: Jaglanka z porzeczkami i syropem klonowym

Obiad: Leczo z papryki, cukinii i pomidorów

Kolacja: Tarta na spodzie owsianym z twarogiem i świeżymi ziołami

Czwartek

Śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, chleb razowy

Obiad: Kluski leniwe z masłem i cynamonem, kompot z agrestu

Kolacja: Sałatka z młodego szpinaku, bobu i pestek dyni

Piątek

Śniadanie: Kanapki z pastą z fasoli i pieczoną papryką

Obiad: Makaron pełnoziarnisty z sosem z pieczonych pomidorów i bazylii

Kolacja: Zupa kalafiorowa na lekkim wywarze warzywnym

Sobota

Śniadanie: Naleśniki z mąki orkiszowej z owocami jagodowymi

Obiad: Zupa ogórkowa, placuszki z kaszy gryczanej z duszoną marchewką

Kolacja: Sałatka z kaszy pęczak z ogórkiem i koperkiem

Niedziela

Śniadanie: Jajka sadzone z chlebem na zakwasie i ziołowym pesto

Obiad: Zupa z młodej kapusty, ziemniaki z masełkiem i kalafiorem

Kolacja: Domowa pizza na orkiszowym cieście z warzywami sezonowymi

Proste zasady, które ułatwią eko-jedzenie

  1. Planuj posiłki z wyprzedzeniem – dzięki temu unikniesz marnowania jedzenia.

  2. Gotuj większe porcje na dwa dni – oszczędzisz czas, energię i pieniądze.

  3. Kupuj hurtowo na targu lub w gospodarstwach – warzywa i owoce w okresie są wtedy najtańsze.

  4. Wykorzystuj całe warzywa – z liści rzodkiewki zrobisz pesto, z obierek wywar.

  5. Przetwarzaj nadmiar – zrób kiszonki, susz zioła, zamrażaj sezonowe owoce.

Letnia dieta wcale nie musi drenować portfela. Kluczem jest świadomy wybór składników lokalnych, sezonowych i możliwie nieprzetworzonych. Gotowanie z nich w domu nie tylko wspiera środowisko, ale też pozwala kontrolować jakość jedzenia i unikać ukrytych kosztów, które niosą ze sobą gotowe dania czy nadmiar opakowań.

Idź do oryginalnego materiału