Ekologiczna dieta nie musi oznaczać egzotycznych jagód goji, oleju kokosowego czy mleka roślinnego z importu. Polskie lato oferuje bogactwo wartościowych warzyw, owoców, zbóż i ziół, które kupowane z lokalnych źródeł są nie tylko zdrowsze i bardziej przyjazne planecie, ale też znacznie tańsze.
Produkty z lokalnych upraw nie muszą pokonywać tysięcy kilometrów, by trafić na nasze talerze. To oznacza niższy ślad węglowy, mniejsze zużycie energii na chłodzenie i transport oraz większą świeżość. Latem wiele warzyw i owoców dostępnych jest na bazarkach czy w gospodarstwach wprost od rolników, bez pośredników i dodatkowych kosztów.
Wybierając produkty sezonowe, dostosowujemy dietę do rytmu natury, korzystając z tego, co w danym momencie dojrzewa, ma najwięcej wartości odżywczych i jest po prostu najsmaczniejsze.
Tygodniowy, ekologiczny jadłospis dla rodziny
Poniżej przedstawiamy przykładowy, letni jadłospis oparty na lokalnych, sezonowych produktach. Wszystkie składniki można kupić na targu, w sklepie kooperatywnym lub bezpośrednio od rolnika – w większości przypadków w cenach porównywalnych (lub niższych) niż w marketach.
Poniedziałek
Śniadanie: Owsianka z malinami i orzechami laskowymi
Obiad: Zupa krem z młodej marchewki i koperku, kaszotto z bobem i cebulką
Kolacja: Sałatka z rukoli, pomidorów i jajek z wolnego wybiegu
Wtorek
Śniadanie: Chleb żytni z pastą z ciecierzycy i ogórkiem małosolnym
Obiad: Chłodnik z botwinki z jajkiem, młode ziemniaki z koperkiem
Kolacja: Placki z cukinii z jogurtem naturalnym i miętą
Środa
Śniadanie: Jaglanka z porzeczkami i syropem klonowym
Obiad: Leczo z papryki, cukinii i pomidorów
Kolacja: Tarta na spodzie owsianym z twarogiem i świeżymi ziołami
Czwartek
Śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, chleb razowy
Obiad: Kluski leniwe z masłem i cynamonem, kompot z agrestu
Kolacja: Sałatka z młodego szpinaku, bobu i pestek dyni
Piątek
Śniadanie: Kanapki z pastą z fasoli i pieczoną papryką
Obiad: Makaron pełnoziarnisty z sosem z pieczonych pomidorów i bazylii
Kolacja: Zupa kalafiorowa na lekkim wywarze warzywnym
Sobota
Śniadanie: Naleśniki z mąki orkiszowej z owocami jagodowymi
Obiad: Zupa ogórkowa, placuszki z kaszy gryczanej z duszoną marchewką
Kolacja: Sałatka z kaszy pęczak z ogórkiem i koperkiem
Niedziela
Śniadanie: Jajka sadzone z chlebem na zakwasie i ziołowym pesto
Obiad: Zupa z młodej kapusty, ziemniaki z masełkiem i kalafiorem
Kolacja: Domowa pizza na orkiszowym cieście z warzywami sezonowymi
Proste zasady, które ułatwią eko-jedzenie
Planuj posiłki z wyprzedzeniem – dzięki temu unikniesz marnowania jedzenia.
Gotuj większe porcje na dwa dni – oszczędzisz czas, energię i pieniądze.
Kupuj hurtowo na targu lub w gospodarstwach – warzywa i owoce w okresie są wtedy najtańsze.
Wykorzystuj całe warzywa – z liści rzodkiewki zrobisz pesto, z obierek wywar.
Przetwarzaj nadmiar – zrób kiszonki, susz zioła, zamrażaj sezonowe owoce.
Letnia dieta wcale nie musi drenować portfela. Kluczem jest świadomy wybór składników lokalnych, sezonowych i możliwie nieprzetworzonych. Gotowanie z nich w domu nie tylko wspiera środowisko, ale też pozwala kontrolować jakość jedzenia i unikać ukrytych kosztów, które niosą ze sobą gotowe dania czy nadmiar opakowań.