Wiele osób lubi spędzać chłodne, jesienne wieczory w domu. To idealny czas na pieczenie ciast, wypełniających wnętrze wyjątkowym aromatem. Sprawdź przepis na czeski placek, będący delikatnym wypiekiem, który dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki na czeski placek
Czeski placek z przepisu mojej mamy to połączenie kruchego ciasta, kremowo-miodowego nadzienia i delikatnego wierzchu. Te elementy wspaniale dopełniają się, tworząc niezwykle smaczny i aromatyczny wypiek.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia czeskiego placka?
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej;
- 125 g masła;
- 50 g cukru;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 500 ml mleka;
- 100 g cukru;
- 40 g mąki pszennej;
- 3 żółtka;
- 1 łyżka miodu.
Wierzch:
- 100 g cukru;
- 100 g migdałów;
- 3 białka.
Przepis na czeski placek
Na początek robimy kruchy spód na czeski placek. W tym celu mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy całość palcami tak, żeby powstała kruszonka. Potem dodajemy jajko i zagniatamy masę.
Tak przygotowane ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pieczemy kruchy spód przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W kolejnym kroku robimy nadzienie. Musimy ubić w misce żółtka z cukrem, dosypać mąkę i stopniowo dolewać zagotowane mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zastygnięcia masy, nie zapominając o mieszaniu. Na koniec dodajemy miód.
Wierzch ciasta przygotowujemy, ubijając białka na sztywną pianę. Potem dodajemy do nich cukier i mieszamy z całością płatki migdałowe.
W ostatnim kroku składamy czeski placek: na kruchy spód wykładamy nadzienie, a na nie wierzchnią warstwę z białek. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Zobacz też:
Niskokaloryczna szarlotka. Możesz ją jeść choćby na diecie
Nie musisz moczyć kani w mleku. Dodaj ten składnik, a będzie miękka i chrupiąca!
Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza są idealne. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi