Czeski placek z przepisu mojej mamy. Dosłownie rozpływa się w ustach

top.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Nikt nie robi tak pysznych ciast, jak mama. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na czeski placek, idealny na jesienne wieczory. Zachwyca puszystą konsystencją i miękkim, budyniowo-miodowym nadzieniem. Będzie idealny do kawy czy herbaty.

Wiele osób lubi spędzać chłodne, jesienne wieczory w domu. To idealny czas na pieczenie ciast, wypełniających wnętrze wyjątkowym aromatem. Sprawdź przepis na czeski placek, będący delikatnym wypiekiem, który dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki na czeski placek

Czeski placek z przepisu mojej mamy to połączenie kruchego ciasta, kremowo-miodowego nadzienia i delikatnego wierzchu. Te elementy wspaniale dopełniają się, tworząc niezwykle smaczny i aromatyczny wypiek.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia czeskiego placka?

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej;
  • 125 g masła;
  • 50 g cukru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 500 ml mleka;
  • 100 g cukru;
  • 40 g mąki pszennej;
  • 3 żółtka;
  • 1 łyżka miodu.

Wierzch:

  • 100 g cukru;
  • 100 g migdałów;
  • 3 białka.

Przepis na czeski placek

Na początek robimy kruchy spód na czeski placek. W tym celu mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy całość palcami tak, żeby powstała kruszonka. Potem dodajemy jajko i zagniatamy masę.

Tak przygotowane ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pieczemy kruchy spód przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

W kolejnym kroku robimy nadzienie. Musimy ubić w misce żółtka z cukrem, dosypać mąkę i stopniowo dolewać zagotowane mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zastygnięcia masy, nie zapominając o mieszaniu. Na koniec dodajemy miód.

Wierzch ciasta przygotowujemy, ubijając białka na sztywną pianę. Potem dodajemy do nich cukier i mieszamy z całością płatki migdałowe.

W ostatnim kroku składamy czeski placek: na kruchy spód wykładamy nadzienie, a na nie wierzchnią warstwę z białek. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Zobacz też:

Niskokaloryczna szarlotka. Możesz ją jeść choćby na diecie

Nie musisz moczyć kani w mleku. Dodaj ten składnik, a będzie miękka i chrupiąca!

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza są idealne. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi

Idź do oryginalnego materiału