Czerwona, woskowana końcówka na bananach to popularny widok w australijskich sklepach. W Polsce raczej takich nie dostaniemy. Jednak warto wiedzieć, co oznacza tak zabarwiony owoc? To bardzo istotny symbol.
Banany z czerwoną końcówką w Australii noszą nazwę Red Tip. Początek takiego oznaczania tych popularnych owoców sięga 1998 roku. Wtedy właśnie australijscy hodowcy bananów, Frank i Dianne Sciacca, zaczęli wykorzystywać metodę uprawy, stosując naturalny ekosystem do zrównoważonej produkcji bananów.
U źródeł ich decyzji była troska o środowisko. Oboje, dorastający w rejonie Wielkiej Rafy Koralowej, byli świadkami degradacji i zmian w ekosystemie, które były konsekwencją stosowania konwencjonalnych upraw. Te obserwacje zainspirowały ich do opracowania nowego sposobu uprawy bananów.
Banany Red Tip – Pyszności; źródło: Facebook
Czerwona końcówka banana – co oznacza?
Opracowali więc nowatorski system uprawy bananów pod nazwą „Ecoganic”. To naturalne, holistyczne, zrównoważone podejście do rolnictwa. Metoda rodziny Sciacca chroni środowisko i tworzy zdrowsze, smaczniejsze produkty, bez szkodliwych, nie tylko dla środowiska, chemikaliów.
Jak wiadomo, tradycyjne rolnictwo wykorzystuje przy uprawach sztuczne nawozy i opryski (głównie pestycydy), które wyjaławiają glebę i zabijają owady. Środki te wpływają również na jakość plonów. Owoce i warzywa są mniej aromatyczne i odżywcze.
– Kiedy widzisz czerwoną końcówkę wosku na bananach, możesz wiedzieć, iż były hodowane w zgodzie z naturą. Zamiast polegać na chemikaliach, decydujemy się wykorzystać wszystko, co daje nam natura, aby hodować nasze banany powoli i z szacunkiem. Ten szacunek przejawia się w produkcie i można poczuć różnicę – zapewnia Frank Sciacca.
Co ciekawe, według przeprowadzonych niedawno badań aż 85 proc. Australijczyków kojarzy czerwone oznakowanie bananów, ale jedynie 4 proc. wie, co ono oznacza. Niestety, póki co ekologicznych bananów Red Tip nie dostaniemy w Polsce.
Masz ochotę na coś lekkiego? Przygotuj sałatkę winogronową według naszego przepisu: