Czekoladowe Banoffee z korzennymi ciastkami

justynadragan.pl 2 miesięcy temu

Czekoladowe Banoffee to ciasto składające się z kilku warstw. Spód wykonałam z korzennych ciastek Lotus, masła i sporej szczypty soli. Następnie nadzienie kajmakowo-czekoladowe, plastry bananów i lekki krem z serkiem mascarpone. Ciasto wykończyłam startą na obieraczce mleczną czekoladą. Po dobrym schłodzeniu można zajadać. Wypróbuj!


SKŁADNIKI:

(na formę o średnicy 20 cm)

Spód:

  • 230 g ciastek korzennych (u mnie Lotus)
  • 60 g masła, stopionego
  • spora szczypta soli

Nadzienie kajmakowo-czekoladowe:

  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g serka mascarpone

Krem mascarpone:

  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 2 duże banany + odrobina soku z cytryny
  • 50 g masy kajmakowej
  • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady, startej

PRZYGOTOWANIE:

Zobacz rolkę, gdzie krok po kroku pokazuję, jak zrobić to ciasto!

Wyświetl ten post na Instagramie

Spód: ciastka zmiel na pył, np. w blenderze kielichowym lub malakserze. Wymieszaj ze stopionym masłem i solą. Masę wyłóż do formy na tartę z wyjmowanym dnem lub okrągłego rantu (u mnie był to rant perforowany, gdzie jego boki wyłożyłam folią rantową). Forma/rant powinien mieć średnicy 20 cm. Spód dobrze podociskaj spodem szklanki lub słoika, masę wyłóż również na brzegi (około 2-3 cm wysokości). Schowaj do lodówki

Nadzienie kajmakowo-czekoladowe: kajmak podgrzej w garnuszku do upłynnienia. Dodaj posiekaną gorzką czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia. Serek mascarpone zmiksuj chwilę, po czym dodaj kajmak z czekoladą. Całość ubijaj przez chwilę, aż krem stanie się minimalnie jaśniejszy i jednolity. Wyłóż go na schłodzony spód.

Banany obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na nadzieniu kajmakowo-czekoladowym.

Krem mascarpone: wszystkie składniki umieść w mikserze i ubij na sztywny krem. Wyłóż go na banany.

Ciasto udekoruj lekko podgrzanym do upłynnienia dodatkowym kajmakiem (50 g) – najlepiej przez woreczek strunowy z uciętym koniuszkiem. Obsyp całość startą na obieraczce mleczną czekoladą. Czekoladowe Banoffee koniecznie schowaj do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału