Podróż samolotem to spore wyzwanie dla naszego ciała. Wysokość, zmiana ciśnienia i niewielka przestrzeń sprawiają, iż organizm pracuje na innych obrotach. A jeżeli do tego dorzucimy niezbyt trafiony posiłek przed startem, gwałtownie możemy odczuć, iż coś jest nie tak. Kto raz miał taką sytuację, wie, jak trudno wtedy cieszyć się podróżą. Na szczęście są sposoby, by tego uniknąć – wystarczy kilka dobrych wyborów, które sprawią, iż lot minie lekko i przyjemnie. Jakich błędów nie popełniać?
REKLAMA
Zobacz wideo Lotnisko w Katarze zachwyca. Przepych, drogie marki i... park
Czego nie jeść przed lotem? Wystrzegaj się tych produktów, bo będzie "kicha"
Podróż samolotem to zdecydowanie nie czas na kulinarne szaleństwa czy objadanie się ciężkimi daniami, które mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Tłuste potrawy, pikantne jedzenie czy produkty wywołujące wzdęcia mogą skutecznie zepsuć choćby najkrótszy lot. Wysokie ciśnienie i ograniczona przestrzeń na pokładzie sprawiają, iż nasz organizm reaguje inaczej – a to, co zjedliśmy przed startem, może gwałtownie przypomnieć o sobie w mało przyjemny sposób.
Jak możemy przeczytać na portalu stronapodrozy.pl, warto unikać słonych przekąsek, bogatych w sód. Takie pokarmy mogą sprawić, iż zatrzymana woda w organizmie spowoduje obrzęki. Warto też ostrożnie podejść do surowych owoców i warzyw, szczególnie strączków. Napoje gazowane, choć kuszące, w takich warunkach mogą "pracować" w żołądku intensywniej niż zwykle.
Fast food? Pachnące burgery czy frytki w strefie lotniskowej wydają się świetnym pomysłem, ale na pokładzie tłuste jedzenie gwałtownie da się we znaki, powodując uczucie ciężkości i dyskomfortu, nie wspominając już o ryzyku zatrucia pokarmowego po zjedzeniu surowych ryb z sushi.
Biorąc pod uwagę dostępność toalet na pokładzie samolotu, tego typu przygód w powietrzu lepiej sobie oszczędzić. Dlatego lepiej sięgnąć po lekkie i proste dania, które nie obciążą żołądka i zapewnią komfort podczas lotu. Jakie jedzenie sprawdzi się najlepiej? O tym za chwilę.
jedzenie w samolocie (zdj. ilustracyjne) Chalabala/istock
Jak działa alkohol w samolocie? Procenty zostaw, aż dolecisz na miejsce
Samolot i kieliszek wina mogą brzmieć jak idealne połączenie na rozpoczęcie podróży, ale czy na pewno? Według informacji zawartych na stronie medonet.pl, w powietrzu alkohol działa na organizm zupełnie inaczej niż na ziemi. Zmienione ciśnienie sprawia, iż szybciej odczuwamy jego efekty, a suche powietrze na pokładzie potęguje odwodnienie.
To połączenie, które może skończyć się bólem głowy, zmęczeniem i ogólnym rozdrażnieniem. Choć jeden drink przed startem czy lampka wina do posiłku nie powinny wyrządzić nam większej krzywdy, to każda następna "kolejka" spowoduje, iż lot stanie się mniej komfortowy. A jet lag? Zapomnij o tym, iż alkohol ci w nim pomoże. Często tylko pogarsza jego objawy. Dlatego, jeżeli chcesz wysiąść z samolotu w pełni sił, wybierz zwykłe napoje zamiast procentów.
Zobacz także: Pociąg przyjechał z opóźnieniem? jeżeli spełniasz kilka warunków, masz prawo do odszkodowania
Co najlepiej zjeść przed lotem samolotem? Te produkty nie zafundują rewolucji żołądkowej
Planowanie podróży to nie tylko wybór idealnej walizki i miejsca przy oknie. Warto też zastanowić się, co pojawi się na naszym talerzu przed lotem. Lekkostrawna dieta to sposób na komfort w powietrzu. Świetnie sprawdzą się sałatki z dodatkiem ryżu, gotowane warzywa czy chude białko, takie jak pieczony kurczak lub ryba. Dobrym wyborem będzie też delikatna owsianka z dodatkiem owoców lub omlet z białek jaj z warzywami.
Pamiętaj, iż w tym przypadku mniej znaczy więcej – zbyt duża porcja może sprawić, iż już przy starcie poczujesz się ociężale. Nie zapominaj też o nawodnieniu. Woda to podstawa, a kubek ziołowej herbaty, na przykład rumiankowej czy miętowej, nie tylko nawodni, ale i pomoże ukoić żołądek. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.