Czarne babeczki na Halloween

codojedzenia.pl 3 godzin temu

Babeczki black velvet to doskonały wybór na Halloween – przyciągają wzrok głębokim, niemal mrocznym odcieniem i intrygują wyjątkowym smakiem. Głównym składnikiem, który nadaje im ten wyjątkowy kolor, jest czarne kakao. To szczególna odmiana kakao, o wiele bardziej intensywna niż klasyczne, brązowe kakao, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.

W przeciwieństwie do typowego kakao, ma mniej kwaśny, bardziej „przypalony”, a choćby powiedziałabym karmelowy smak, co sprawia, iż wypieki nabierają interesującego aromatu i głębi. Jest intensywnie czarne, a jednocześnie delikatniejsze w smaku, co świetnie komponuje się z klasyczną bazą babeczek.

Czarne kakao – poznaj intensywną głębię smaku i koloru, która zmienia oblicze deserów

Czarne kakao idealnie sprawdza się w połączeniu z kremami w kontrastujących barwach – wyobraź sobie śnieżnobiały krem na tle niemal czarnej babeczki! To połączenie nie tylko wygląda widowiskowo, ale także zachwyca smakiem. Na Halloween można pobawić się dekoracjami: cukrowe oczy, nietoperze czy jadalny „czarny” brokat jeszcze bardziej podkreślą wyjątkowy charakter tych babeczek. Babeczki black velvet zaskakują nietuzinkową formą i smakiem.

Samo przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników – mąka, cukier, masło – do których dodajemy czarne kakao, by uzyskać efekt głębokiej, czarnej barwy. Babeczki piecze się jak standardowe cupcakes, a potem pozostaje już tylko dodać krem. Możesz postawić na maślany, serowy, a choćby kokosowy, w zależności od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć.

Czarne jak noc, słodkie jak grzech – babeczki Black Velvet jako mroczny akcent na Twoim halloweenowym stole

Babeczki black velvet to idealny deser na halloweenowe spotkanie – wyglądają tajemniczo, a ich smak jest oryginalny i intrygujący. Te babeczki zachwycają swoją puszystością, którą zawdzięczają nie tylko dużej ilości czarnego kakao, ale także połączeniu oleju i masła w przepisie. Krem do babeczek to klasyczny maślany krem, czyli masło utarte z cukrem pudrem, kremowym serkiem i oczywiście czarnym kakao. Tak, bardzo czarno i naturalnie!

Czarne babeczki z pewnością zachwycą każdego, kto lubi eksperymentować z wypiekami i chce nadać Halloween unikalny, nieco mroczny klimat. Ja byłam nimi zachwycona i ucieszyłam się, iż wreszcie mogłam wykorzystać czarne kakao.

Babeczki black velvet

Drukuj
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 40 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Ciasto na muffiny

75 g czarnego kakao

125 ml wrzątku

65 ml oleju

50 g masła solonego

130 g cukru

2 duże jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka winnego octu

125 ml serwatki

180 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem

240 g masła, miękkiego

360 g cukru pudru

50 g czarnego kakao

80 g kremowego serka naturalnego

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 łyżki śmietanki, 36% tł.

3 łyżki kolorowej posypki

Frużelina malinowa

200 g mrożonych malin

50 g cukru

1 listek żelatyny

Przygotowanie:

  1. Kakao zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać trzepaczką balonową i odstawić na bok.
  2. Nastawić piekarnik na 180ºC. Formę muffinkową wyłożyć 12 papierowymi papilotkami. Wybrać większe papilotki, bo babeczki będą duże.
  3. Miękkie masło, olej i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać po jednym jajku cały czas miksując.
  4. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać mąkę na przemian z rozpuszczonym kakao.
  5. Napełnić ¾ foremki ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec babeczki przez około 25 minut. Babeczki są upieczone, kiedy patyczek jest suchy po wciśnięciu w sam środek babeczki. Upieczone babeczki ostudzić w formie. Wyjąć z formy po 20 minutach.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny wysypać do rondelka, dodać cukier i gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito i podgrzać w rondelku. Dodać odciśniętą żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Frużelina powinna być półpłynna.
  7. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Dodać serek i zmiksować do połączenia. Następnie dodać kakao i miksować, a masa maślana będzie jednolita. Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny kolor można dodać więcej kakao lub czarnego, naturalnego barwnika do ciast. Na koniec dodać dwie łyżki kremówki i miksować jeszcze przez 2 minuty. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką.
  8. Babeczki wyjąć z papilotek. Na środek wcisnąć dno tylki o średnicy 2 cm i na głębokość 2 cm. Wyjąc tylkę - ciasto zostaje w tylce , a w babeczce powstaje dziurka. Napełnić ją frużeliną. Następnie udekorować babeczki kremem.
  9. Na koniec posypać babeczki kolorową posypką i polać resztą frużeliny, która będzie imitować krew. Przed podaniem stawić babeczki do lodówki na godzinę. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału