Ostatnio miałam ogromną ochotę na coś aromatycznego i rozgrzewającego. Padło na curry i ryż po persku. W lodówce zalegał por, trochę brokułów i edamame, więc postanowiłam poeksperymentować. Tak powstał mój kolejny, nieco nietypowy przepis na curry, bez cebuli i orzeszków ziemnych, za to z porem i pistacjami. Prosty do przygotowania, zaskakująco smaczny i pełen zielonej dobroci. Zamiast klasycznego bobu do perskiego ryżu dorzuciłam brokuły i edamame. Wyszło lekko, świeżo i naprawdę pysznie. Jak to się mówi, z braku laku też coś fajnego może wyjść.
Przepis na curry – curry bez stresu, prosty przepis, wielki smak!
Kuchnia azjatycka to dla mnie przede wszystkim feeria kolorów i niesamowite aromaty, które od razu poprawiają nastrój. Często lubię łączyć różne smaki i tradycje – na przykład pikantne curry z delikatnym, perskim ryżem. Takie połączenie sprawdza się idealnie!
Przepis na curry z kurczakiem świetnie komponuje się z szafranowym ryżem, który wzbogacam koperkiem, brokułami i edamame. Ten ryż mógłby spokojnie grać główną rolę – jest tak smaczny, sycący i wcale nie potrzebuje mięsa. Ale kiedy podam go z aromatycznym curry… no cóż, jestem w siódmym niebie
Rozgrzewaj, smakuj, odkrywaj – przepis na curry czeka
Jeśli lubisz curry i eksperymenty w kuchni, to na moim blogu na pewno znajdziesz coś dla siebie. Mam tam mnóstwo różnych przepisów na curry od warzywnego curry z kalafiora, przez curry z brokułami i dynią, aż po ostre curry z wołowiny czy klasycznego butter chicken.
To, co dla mnie najważniejsze, to elastyczność. W tych przepisach znajdziesz konkretne pomysły, ale też dużo przestrzeni na własne modyfikacje. Możesz dowolnie łączyć składniki, dopasowywać poziom ostrości, dorzucać to, co akurat masz w lodówce i wciąż wyjdzie pysznie!
Curry to też danie bardzo uniwersalne, jeżeli chodzi o dodatki. jeżeli jesteś fanem ryżu, super! Curry i ryż to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Ale polecam też trochę poeksperymentować. Curry świetnie smakuje z kaszami, takimi jak bulgur czy kuskus, a choćby z alternatywami dla klasycznego ryżu np. z ryżem z kalafiora albo ryżem owsianym.
Gotowanie curry to dla mnie zabawa smakami, kolorami i zapachami i mam nadzieję, iż dla Ciebie też tak będzie!
600 g fileta z piersi kurczaka 100 g jogurtu 1 średni por (jasna część) 4 ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g mleka kokosowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka młotkowanego czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka chili w proszku 2 łyżeczki soli (albo do smaku) 1 doniczka świeżej kolendry ok. 10 listków świeżej bazylii 3 łyżki pistacji, grubo posiekanych 250 g suchego ryżu basmati 100 g edamame 1 średni brokuł szczypta szafranu (namoczona w odrobinie gorącej wody) 1 pęczek świeżego kopru 2 łyżki masła
Kurczak curry z porem, szpinakiem i kolendrą
Drukuj
Składniki:
Curry
Ryż z warzywami
Przygotowanie: