Cukinii w tak pysznym wydaniu jeszcze nie jadłaś! 3 przepisy na dania, które zrobisz w kwadrans

viva.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Letnie inspiracje: cukinia w roli głównej

Cukinia to prawdziwa gwiazda letniej kuchni. Można ją grillować, piec, dusić, faszerować i podawać w wielu odsłonach. Nie przez przypadek jest jednym z najważniejszych warzyw (po pomidorach i bakłażanach) w kuchni śródziemnomorskiej, ale przepisy z wykorzystaniem tego warzywa znajdziesz praktycznie w każdym zakątku świata.

Paluszki z cukinii, frittata oraz roladki z szynką to tylko trzy z dziesiątek pomysłów na jej wykorzystanie. jeżeli szukasz prostych, lekkich i efektownych dań – sięgnij po cukinię i sprawdź nasze przepisy. Będziesz zaskoczona, jak wiele smaku i chrupkości można wydobyć z kreatywnie przygotowanej cukinii!

Frittata z cukinią – będziesz ją jeść na śniadanie obiad i kolację

Dania z jajkami mają to do siebie, iż nigdy nie ma się ich dość. A jeżeli jeszcze do dasz do jajek chrupiącą cukinię i świeże zioła, to powstanie przekąska, która z pewnością zagości w twoim repertuarze kulinarnym na stałe.

Składniki

  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • posiekane świeże zioła, np. natka pietruszki, koperek, mięta

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Na patelni z metalową rączką, którą można wkładać do piekarnika, lub w naczyniu do zapiekania rozgrzej łyżkę oliwy, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż, gdy zacznie pachnieć, dorzuć cukinię i smaż, aż plasterki będą szkliste. W misce roztrzep jajka z serem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z plastrami cukinii. Masę jajeczną wlej na posmarowaną oliwą patelnię.

Gdy frittata zacznie się ścinać, posyp oregano i włóż do piekarnika na kwadrans, by się ładnie zrumieniła, możesz wierz posypać dodatkowa porcją startego sera. Zapiekaj do momentu, aż masa będzie całkowicie ścięta.

Danie jest najlepsze, gdy się je zjada od razu po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno również może świetnie posłużyć jako szybka przekąska. Kolejny pomysł - pokrój cukiniową frittatę na kwadraty i zabierz ze sobą na piknik lub podaj jako dodatek do sałaty z sezonowymi warzywami na lekki lunch czy kolację.

Serowe paluszki z cukinii - lepsze niż chipsy

Przepis na te pyszne paluszki z cukinii jest nie tylko prosty, ale i szybki. Z powodzeniem zastąpi kaloryczne chipsy czy orzeszki
Składniki:

  • 2 mniejsze cukinie
  • 125 g parmezanu
  • 2 jajka 250 g bułki tartej
  • 60 ml oleju
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, ostra papryka

Dodatkowo przygotuj sos czosnkowy:

  • 125 g majonezu light 125 g
  • jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Cukinię pokrój w słupki, obtocz w jajku, następnie w mieszance bułki tartej i sera z przyprawami. Tak przygotowane paluszki możesz upiec w piekarniku w 220 °C przez 30 minut lub usmażyć z każdej strony po 2–3 minuty.
Do tego obowiązkowo podaj sos czosnkowy, który przygotujesz mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

Roladki z cukinii z szynką parmeńską

Kolejną inspiracją są roladki z cukinii – lekkie, zapiekane w piekarniku. Do ich przygotowania potrzebujesz cienko pokrojonych plastrów cukinii, które zawijamy z plasterkiem szynki (np. parmeńskiej) i wiórkami mozzarelli.

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • ok. 100 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
  • 100 g mozzarelli w wiórkach
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki – najlepiej dzięki obieraczki do warzyw lub mandoliny. Każdy plaster lekko posól i odstaw na kilka minut, aby puścił wodę – następnie osusz ręcznikiem papierowym. Na każdy plaster cukinii nałóż pasek szynki i trochę mozzarelli. Zawijaj w roladki i układaj w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą, oprósz pieprzem i ziołami.

Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15–20 minut, aż ser się roztopi, a cukinia lekko się zrumieni. Efekt? Smakowite roladki, które łączą słodycz cukinii z intensywnością szynki i delikatnością mozzarelli.

Idź do oryginalnego materiału