Lato to idealny czas na wykorzystanie świeżych, młodych warzyw, które kuszą smakiem i kolorem. jeżeli szukacie pomysłu na szybki, zdrowy i sycący obiad, mamy dla Was coś specjalnego – bigos z młodej kapusty i cukinii. Tak, dobrze czytacie! To nieco inna, lżejsza wersja tradycyjnego bigosu, idealna na upalne dni. Kluczem do jej smaku jest oczywiście świeża cukinia, która w okresie jest słodka, delikatna i nie wymaga obierania. A na dodatek cukinia to wyjątkowo tanie i zdrowe warzywo. Ten warzywny miszmasz przygotujecie w zaledwie 40 minut, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Do bigosu, oprócz cukinii, dodajemy świeże pomidory, pieczarki (zamiast suszonych grzybów), wędzoną kiełbasę dla głębi smaku, a także przecier pomidorowy, który nadaje potrawie przyjemnej kwaskowatości. Całość dopełniają aromatyczne przyprawy: tymianek, ziele angielskie i liście laurowe. W przeciwieństwie do klasycznego bigosu, tego z cukinii nie trzeba długo gotować – jest gotowy do zjedzenia od razu!
jeżeli zastanawiacie się, gdzie kupić najlepszą cukinię, polecamy odwiedzić lokalne bazary. W tej chwili za kilogram młodej, świeżej cukinii zapłacicie tam około 5-7 złotych. To naprawdę niewielki koszt za tak smaczne i pożywne warzywo, które stanowi bazę dla tego ekspresowego bigosu. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się, jak pyszny może być letni bigos!
AR