Coś dla prawdziwych kawoszy. Jak prawidłowo parzyć kawę po turecku? [PORADNIK]

g.pl 3 dni temu
Kawa jest nieodłącznym towarzyszem dnia dla wielu osób. Pijemy ją na mnóstwo sposobów - espresso, latte, cappuccino czy flat white nieustannie królują w kawiarniach. Dużą grupę fanów zebrała także kawa po turecku. Wbrew powszechnej opinii, nie jest to zwykła zalewajka, a proces jej parzenia to prawdziwy rytuał.
Nie od dziś wiadomo, iż umiarkowane picie kawy ma działanie prozdrowotne. Co więcej, kawa działa na wielu z nas pobudzająco, jest ona zatem idealnym towarzyszem naszych trudnych poranków. Kawa po turecku to jeden ze sposobów zaparzania tego drogocennego napoju. Dzięki naszemu artykułowi dowiecie się jak prawidłowo ją przyrządzić.


REKLAMA


Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy


Kawa turecka - czy faktycznie jest z Turcji?
Jak wskazują doniesienia medialne, turecka kawa wcale nie wywodzi się z Turcji. Jej pochodzenia należy doszukiwać się w Jemenie, bo to właśnie stamtąd przywędrowała przed oblicze jednego z tureckich sułtanów - Sulejmana. Władca był zachwycony zarówno smakiem, jak i działaniem kawy i to właśnie dzięki niemu napój zagościł na dobre w tureckim pałacu. Z czasem, kiedy doszło do ekspansji Imperium Osmańskiego, ten rodzaj kawy podbił cały świat i został nazwany właśnie kawą po turecku. Warto także wspomnieć, iż od 2013 roku turecka kawa widnieje na liście niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO.


Kawa po turecku - przepis
jeżeli macie ochotę na kawę po turecku, to łatwo możecie przygotować ją w domowym zaciszu. Przepis na turecką kawę jest bardzo prosty, ale należy pamiętać, aby wszystkie czynności wykonywać dokładnie i z uwagą. Co ważne, do przyrządzenia tego popularnego napoju niezbędny nam będzie specjalny tygielek do kawy po turecku. Jest to naczynie, które możemy dostać praktycznie w każdym sklepie sprzedającym dobrą kawę.
Zaparzanie kawy po turecku rozpoczynamy od przygotowania odpowiedniej ilości drobno zmielonej kawy. Powinniśmy zachować proporcje - jedna czubata łyżeczka kawy na jedną filiżankę wody. Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do tygielka, dosypujemy cukier (tutaj należy zachować proporcje - jedna łyżeczka cukru na jedną łyżeczkę kawy). Następnie całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy.


Tygielek z przygotowaną zawartością umieszczamy na małym ogniu i zaczynamy wolno podgrzewać. Nie możemy jednak dopuścić do wrzenia! Po kilku minutach kawa po turecku zacznie się pienić i powoli podnosić. W tym momencie należy zdjąć tygielek z ognia i odczekać chwilę, aż piana opadnie. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.


Jak powinna być serwowana turecka kawa?
Kawę po turecku rozlewamy do filiżanek dopiero wtedy, gdy fusy opadną na dno tygielka. Napój ten możemy z powodzeniem podawać w filiżankach do espresso. Pamiętajmy, iż cały sekret dobrej kawy po turecku tkwi w piance. jeżeli kawę będziemy parzyć zbyt długo, to pianka opadnie na dno tygielka, a cały napój będzie miał gorzki smak. Zbyt krótkie parzenie kawy po turecku spowoduje, iż piana nie wytworzy się w ogóle, co również jest niekorzystne. Właśnie z tego powodu turecka kawa musi być przygotowywana z wyczuciem i cierpliwością.
Co ważne, kawa po turecku może być przez nas doprawiona naszymi ulubionymi przyprawami, które dodadzą jej interesującego smaku. Możemy wybrać np. kardamon lub cynamon. Jednak należy pamiętać, iż kawa po turecku nie może być podawana z mlekiem czy śmietanką.
Idź do oryginalnego materiału