Kluczowym elementem w robieniu ciasta drożdżowego jest wyczekiwanie na jego wyrośnięcie. Masa musi podwoić swoją objętość, żeby wypiek wyszedł udany. Na szczęście istnieją proste sposoby na przyspieszenie tego procesu. Możesz wykorzystać je przy okazji robienia pączków na zbliżający się Tłusty Czwartek.
Domowy sposób z foliówką i garnkiem na szybsze wyrośnięcie ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe potrzebuje na wyrośnięcie około 90 minut. Można jednak skrócić ten proces do 45 minut dzięki foliówki i garnka. Chodzi o kąpiel wodą. Jak ją zrobić dla niewyrośniętej masy?
Na początek smarujemy torebkę foliową masłem i wkładamy do niej ciasto drożdżowe. Następnie zamykamy szczelnie foliówkę, jednak musimy pamiętać o pozostawieniu w niej miejsca, aby masa mogła podwoić swoją objętość.
Takie ciasto wkładamy do garnka wypełnionego ciepłą wodą - jej temperatura powinna wynosić 35 stopni. Uważajmy, żeby nie przekroczyła 40 stopni, ponieważ wtedy będzie za wysoka dla drożdżowej masy.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Loukoumades na Tłusty Czwartek - przepis na greckie pączki
Nie tylko kąpiel wodna. Inna metoda na przyspieszenie wyrastania ciasta drożdżowego
Jeśli chcesz, żeby twoje ciasto drożdżowego wyrosło choćby w 20 minut, to koniecznie wykorzystaj w tym celu...piekarnik. Najpierw nagrzewamy urządzenie przez kilka minut do 30-40 stopni Celsjusza.
Potem wyłączamy sprzęt i wkładamy do niego miskę z ciastem drożdżowym właśnie na 20 minut. Po tym czasie podwoi swoją objętość.
Dodatkowo polecamy przykrycie masy wilgotną ścierką, dzięki czemu zapewnimy jej odpowiedni poziom wilgoci. Pamiętajmy, żeby zamknąć drzwiczki piekarnika. W ten sposób utrzymamy stałą temperaturę, niezbędną do wyrośnięcia ciasta.
Dodatkowe wskazówki na szybsze wyrośnięcie ciasta drożdżowego
Kluczem do udanego wyrośnięcia ciasta w tradycyjny sposób jest odpowiednia temperatura i wilgotność. Warto unikać przeciągów w pomieszczeniu - mogą spowodować, iż masa nie wyrośnie równomiernie. Pamiętajmy również, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki podczas wyrabiania, ponieważ wpłynie to na puszystość wypieku.
Czasami, aby przyspieszyć proces wyrastania, można dodać trochę więcej drożdży. Nie przesadzajmy jednak z nich ilością. Zaleca się dodanie 1/4 łyżeczki więcej niż wskazuje przepis.
Zobacz też:
Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki
Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie
Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć