Sałatka jarzynowa to w Polsce nieodłączny element świąt i imprez rodzinnych, dlatego w wielu domach przygotowywana jest również na Wielkanoc. Stanowi doskonały dodatek do białej kiełbasy i jajek z majonezem, ale ta potrawa ma to do siebie, iż trudno oszacować jej ilość. Zwykle przygotowujemy michy pełne sałatki, która później zostaje w nadmiarze i psuje się w lodówce. jeżeli nie chcesz marnować jedzenia, to mamy świetny sposób. Przerób sałatkę jarzynową na pyszne kotleciki. Będą doskonałe na obiad.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Co na obiad po Wielkanocy? Przygotuj pyszne kotleciki warzywne
Kotlety z sałatki jarzynowej to świetny pomysł na wegetariańskie danie po świętach wielkanocnych. Dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia, które zostało nam w lodówce po ucztowaniu. Zanim jednak zaczniemy gotowanie, trzeba się upewnić, iż sałatka nie jest zepsuta. jeżeli już podchodzi wodą, ale przez cały czas dobrze smakuje, to trzeba zjeść ją jak najszybciej. jeżeli jednak ma kwaskowaty posmak i nieprzyjemną woń, to nadaje się już tylko do wyrzucenia.
Zobacz też: Wiele osób podgrzewa to w mikrofalówce. Ryzykują oparzeniami, a choćby eksplozją. Tak tego unikniesz
Kotlety z sałatki jarzynowej: przepis. Wege obiad w 15 minut
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania kotletów z sałatki jarzynowej, to:
około 600 gramów sałatki jarzynowej (lub tylko tyle, ile nam zostało),
duże jajko,
bułka tarta na panierkę,
pół pęczka koperku,
mąka pszenna do podsypania,
pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Proste dania wegetariańskie na obiad. Przepis na kotlety jarzynowe
Na wstępie trzeba wiedzieć, iż kotlety przygotowujemy tylko wtedy, gdy sałatka ma temperaturę pokojową. To oznacza, iż trzeba wyjąć ją z lodówki na około pół godziny przed smażeniem.
Gdy sałatka ma już odpowiednią temperaturę, dodajemy do niej trochę pieprzu i siekanego koperku, aby podbić jej aromat. Po kilku dniach może być mniej smaczna niż w święta.
Następnie dodajemy do sałatki surowe jajko, wszystko mieszamy i blendujemy na gładką masę.
Gęstą masę wyrabiamy później manualnie, dosypując co pewien czas trochę mąki, aby zagęścić całość.
Teraz formujemy owalne kotlety. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Gdy się zarumienią z każdej strony, to znak, iż są już gotowe.
Po zdjęciu z patelni najlepiej układać kotlety na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane kotlety można podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi świeżymi warzywami.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.