Co zrobić z resztą kapusty z gołąbków? Żaden kapuśniak. To danie syci lepiej niż schabowe

kobieta.gazeta.pl 3 dni temu
Co zrobić z resztą kapusty z gołąbków? Nie wyrzucaj liści, bo przygotujesz z nich nie tylko kapuśniak. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów i przyrządzić smaczne potrawy, które posmakują wszystkim domownikom.
Do gołąbków najlepiej nadaje się kapusta biała, która jest w Polsce łatwo dostępna. Ma grube i jędrne liście o dużej powierzchni. Możesz sięgnąć też po odmianę włoską, której liście są luźniejsze i bardziej elastyczne, co ułatwi zwijanie. Jak wykorzystać resztki kapusty po gołąbkach? Nie wszystkie części warzywa nadają się do nadziewania farszem, ale nie musisz ich wyrzucać.


REKLAMA


Zobacz wideo Kasia z Kwiatu Jabłoni zdradza przepis na... pieczonego arbuza [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co zrobić z resztą kapusty z gołąbków? Takie kotlety są lepsze niż schabowe
jeżeli zwykle robisz z resztek kapuśniak, tym razem postaw na kapuściane kotlety. Smakują doskonale i świetnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnych schabowych.
Składniki:


400 g ugotowanej lub blanszowanej białej kapusty,
jajko,
100 g mięsa mielonego,
60 g bułki tartej + do obtoczenia,
cebula,
ząbek czosnku,
łyżeczka posiekanego koperku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.


Farsz do kotletówistock-@gbh007


Kotlety pasują zarówno do ryżu, jak i ziemniaków. Z powodzeniem możesz je jeść też samodzielnie i zabrać np. w pudełku na lunch do pracy.


Kapustę pokrój na drobno i ugotuj. Kiedy będzie gotowa, odcedź i odstaw, by ostygła, a potem przełóż do miski.
Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju, dodaj czosnek. Dodaj do miski z kapustą, dorzuć mięso, jajko, bułkę tartą, koper i przyprawy. Całość zagnieć ręką. jeżeli wyjdzie zbyt wodnista, dodaj więcej bułki.
Z masy formuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.


Co zrobić z kapustą? Przepysznych opcji jest kilka
Resztki kapustki możesz też wykorzystać na kilka innych sposobów. Co z nich zrobić?


Kapusta zasmażana jako dodatek do ziemniaków i mięsa smakuje obłędnie. Wystarczy, iż podsmażysz ją na tłuszczu, dodasz mąkę na zasmażkę i odrobinę bulionu.
Kapuśniak to klasyk polskiej kuchni, a dodatkowo jest prosty w przygotowaniu. Kapustę dodaj do bulionu, dorzuć ciemniaki, marchew i przyprawy.
Sałatka z kapusty na zimno do kanapek albo obiadu. Posiekaj liście na drobno, dorzuć marchewkę startą na tarce, cebulę i lekki sos z oleju, octu, soli, pieprzu i cukru.


Jakie danie z kapustą smakuje ci najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału