Co zrobić, aby grillowana pierś nie była sucha? Nie uwierzycie, ale choćby sposób krojenia ma znaczenie

g.pl 2 dni temu
Pierś z kurczaka na grilla to bardzo popularne danie, którego zrobienie zajmuje naprawdę kilka czasu. Drób nie wymaga długich przygotowań, a ponadto jest to mięso proste w obróbce, dlatego bez problemu poradzą sobie z nim także mało doświadczeni kucharze.
Filet z kurczaka to mięso, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Jest doskonałym źródłem białka, a ponadto jest chude i niskokaloryczne, nie obciąża układu trawiennego i pasuje do wielu dodatków. Grillowana pierś jest soczysta i aromatyczna - oczywiście pod warunkiem, iż zostanie odpowiednio przygotowana.


REKLAMA


Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę


Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla? Klasyczna ziołowa marynata
Choć drób jest wykorzystywany w kuchni bardzo często, to nie każdy wie, jak przygotować pierś z kurczaka na grilla. A trzeba wiedzieć, iż jest na to mnóstwo sposobów. Mięso z kurczaka samo w sobie jest dosyć neutralne w smaku, ale za to doskonale chłonie aromaty i przyprawy. Świetnie pasują do niego zioła, takie jak m.in. tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek czy bazylia. Ziołową marynatę przygotujesz z połączenia następujących składników:


5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku


Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla, aby mięso było jeszcze bardziej aromatyczne?
Oprócz świeżych lub suszonych ziół, do marynowania drobiu często wykorzystuje się także bardziej orientalne przyprawy, takie, jak np. kurkuma, kmin rzymski, imbir czy gałka muszkatołowa (ze względu na intensywny aromat należy używać jej z umiarem). Doskonale sprawdzą się również gotowe mieszanki przypraw, jak np. garam masala, charakterystyczna dla kuchni indyjskiej.
Zobacz też: Ryba z grilla jak z bałtyckiej restauracji. Obiad nie za miliony, a w wakacyjnym klimacie
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla i jak długo mięso powinno pozostawać w marynacie?
Użycie marynaty w przypadku dań mięsnych jest bardzo istotne z wielu powodów. Po co i jak zamarynować pierś z kurczaka?


marynata sprawia, iż mięso staje się bardziej aromatyczne i intensywne w smaku
kwaśne składniki marynaty (n. sok z cytryny, jogurt) rozluźniają włókna mięsa, dzięki czemu podczas obróbki termicznej soki zatrzymują się wewnątrz, a mięso nie traci wilgoci
dzięki marynacie mięso staje się kruche i piecze się szybciej


Wydawać by się mogło, iż mięso powinno pozostawać w marynacie przez kilka godzin. W przypadku niektórych gatunków (np. karkówka, schab) rzeczywiście taka praktyka jest zalecana. Drób nie wymaga aż tak długiego marynowania, zwłaszcza jeżeli podzielimy go na mniejsze kawałki. Szacuje się, iż wystarczy zaledwie 30 minut, aby różnica w smaku i strukturze mięsa, była już zauważalna.
Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla?
Podstawą udanego grillowania mięsa jest podzielenie go na kawałki takiej samej wielkości. Dzięki temu mięso ma szansę na równomierne grillowanie i unikniemy sytuacji, w której jeden fragment jest już gotowy, a inne wymagają dalszej obróbki.
Odpowiedź na pytanie, jak pokroić pierś z kurczaka na grilla, zależy od tego, jaką potrawę chcemy przygotować. W przypadku szaszłyków najlepiej pokroić mięso w kostkę lub paski. jeżeli chcemy przygotować grillowany plaster mięsa, to filet można przekroić na dwie połówki i w razie potrzeby delikatnie rozbić, aby miał jednolitą grubość. Warto zwrócić uwagę, aby kroić mięso w poprzek włókien, ponieważ ma wówczas bardziej miękką strukturę i łatwiej się je gryzie.


Grillowana pierś z kurczaka. Instrukcja przygotowania krok po kroku
Jak zatem przygotować pyszną, soczystą i aromatyczną grillowaną pierś z kurczaka? Poniżej wskazówki:


Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niepotrzebnych włókien
Filet kroimy np. na dwa cieńsze kotlety
Przygotowujemy wybraną marynatę
Mięso zanurzamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej pół godziny
Z mięsa usuwamy nadmiar marynaty i układamy na rozgrzanym grillu
Grillujemy z obu stron do zarumienienia (czas grillowania zależy od wielkości kawałków, zwykle wystarczy kilka minut na każdą stronę)
Mięso zdejmujemy z grilla i pozostawiamy na 3-4 minuty, aby "odpoczęło"
Podajemy z ulubionymi dodatkami


Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę
Idź do oryginalnego materiału