Co zamiast kanapek na kolację? Porzuć nudne pieczywo. Rano obudzisz się z płaskim brzuchem

kobieta.gazeta.pl 5 dni temu
Zdjęcie: Uvamen / Getty Images/istock.com


Co jeść na kolację bez chleba? Ostatni posiłek w ciągu dnia nie musi ograniczać się jedynie do monotonnych kanapek z szynką i serem. Serwujemy kilka pysznych i zdrowych alternatyw. Ich przygotowanie to banał.
Kolacja to istotny posiłek, który ma wpływ na naszą wagę i jakość snu. Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, pory posiłków powinny być dopasowane do naszego stylu życia. najważniejsze jest więc, by ostatni zjeść 2-3 godziny przed snem, co wspomaga prawidłowy proces trawienia. Przykładowo, osoba kładąca się spać o 23 powinna jeść kolację między 20 a 21, a nie, jak często się uważa, o 18. Co więcej, kolacja powinna stanowić około 15-20 proc. całkowitej dziennej energii.


REKLAMA


Zobacz wideo Test zgodności Marcina Hakiela i Dominiki Serowskiej [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co fajnego i szybkiego na kolację? Tego nie powinno zabraknąć w ostatnim posiłku w ciągu dnia
Jak czytamy w serwisie zdrowie.gazeta.pl, kluczowym składnikiem kolacji jest białko. Warto więc włączyć do menu np. pierś z kurczaka, indyk, ryba, chudą wołowinę, wieprzowinę, rośliny strączkowe lub tofu. Białko pełni strategiczną rolę w budowie mięśni i utrzymania uczucia sytości na dłużej. Co więcej, pomaga w spalaniu kalorii i redukuje uczucie głodu. Ważne jednak, by kontrolować porcje, bo nadmiar choćby zdrowych pokarmów może prowadzić do przybierania na wadze.


Dowiadujemy się również, iż nie ma jednego "magicznego" pokarmu na spalanie tłuszczu. Jednak zdrowa dieta bogata w pełnoziarniste produkty i tłuszcze jednonienasycone (np. awokado, orzechy, oleje roślinne) może skutecznie wspierać redukcję tłuszczu.


Leczo Fot. istockphoto.com/ autor patnowa


Co można zjeść na kolację zamiast kanapek? Pozwól sobie na kulinarne odkrycia
Warto postawić na zdrowe opcje stanowiące połączenie błonnika z białkiem. Będą nie tylko łatwe do przygotowania, ale także dadzą uczucie sytości, ustabilizują poziom cukru, pomogą w utrzymaniu sylwetki i spalaniu tłuszczu. Oto kilka propozycji, które pomogą ci poczuć się lekko i zdrowo. Pamiętaj również, aby zadbać o jakość składników.


Leczo: papryka, cukinia, pomidory i mięso z indyka.
Kasza z warzywami i kurczakiem: gryczana, bulgur lub jaglana plus cukinia, papryka, pomidor.
Ryba z ryżem i warzywami: filet z dorsza lub łososia, dziki ryż, brokuły, marchewka, cukinia.
Szakszuka: jajka zapiekane w sosie z pomidorów, cebuli i papryki.
Omlet warzywny: jajka, szpinak, papryka, cebula, pomidorki koktajlowe.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału