Co można kisić? Kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony pomidor, arbuz, cytryna i czosnek
Dlaczego kiszonki są zdrowe?
Kiszenie to łatwy sposób konserwacji żywności, który polega na procesie fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu dochodzi do zahamowania rozwoju bakterii gnilnych i wydłużenia świeżości produktów spożywczych.
Największą zaletą kiszonek jest to, iż są one naturalnym probiotykiem, czyli produktem wywierającym korzystny wpływ na zdrowie. W jaki sposób oddziałują na organizm człowieka? Wśród ich głównych adekwatności można wymienić:
- wzrost namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej,
- poprawa procesu trawienia oraz regulacja rytmu wypróżnień,
- lepsze wchłanianie witamin i związków mineralnych,
- wzrost odporności organizmu na drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju zakażenia,
- obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL we krwi,
- łagodzenie objawów nietolerancji pokarmowych, w tym laktozy.
Zaobserwowano również, iż regularne spożywanie produktów probiotycznych może korzystnie wpływać na układ odpornościowy poprzez pobudzenie produkcji komórek odpornościowych, czyli limfocytów.
Jak przygotować domowe przetwory na zimę? Poznaj niezawodne triki na marynaty, kiszonki i konfitury.

Trzy sprawdzone triki na idealne ogórki kiszone. Będą chrupiące, jędrne i pyszne!
Przepis na ogórki kiszone powinien być szybki i sprawdzony. Dlatego warto sięgnąć po babcine receptury, które sprawią, iż ogórki wyjdą zawsze chrupiące i aromatyczne. Wypróbuj nasz prosty przepis, któ...

Co można kisić? Przepisy na kiszone rzodkiewki, czosnek oraz arbuz
Kiszenie kojarzone jest przede wszystkim z ogórkami i kiszoną kapustą, jednak kilka osób wie, iż fermentacji można poddać również rzodkiewki, czosnek, a choćby arbuza.
Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które doskonale nadaje się do kiszenia. Stanowi ona źródło błonnika pokarmowego, żelaza, cynku, manganu i miedzi. Dodatkowo znajdziemy tam witaminę C oraz z grupy B.

Kiszone rzodkiewki są również bogate w bakterie kwasu mlekowego, które działają jak naturalny probiotyk i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Jak przygotować kiszone rzodkiewki?
Składniki:
• 2 pęczki rzodkiewki bez liści (z liści przygotuj sałatkę lub pesto),
• 6 liści laurowych,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• kilka ziaren jałowca,
• 600 ml wody,
• 2 płaskie łyżki soli.
Przygotowanie:
Zagotuj 300 ml wody, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Następnie do wyparzonego słoika wrzuć umyte rzodkiewki, liść laurowy, jałowiec oraz ziele angielskie i zalej wszystko gorącą wodą. Dodaj resztę wody i dokładnie zakręć słoik. Kiszone rzodkiewki gotowe są do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiągają po upływie 4-5 miesięcy.
Kisić można również pomidory. Są znakomitym źródłem likopenu, czyli związku o adekwatnościach antyoksydacyjnych – chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Warto wspomnieć, iż w przetworach pomidorowych jest choćby 2 razy więcej likopenu niż w świeżym warzywie! Pomidory dodatkowo pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także spowalniają proces starzenia się skóry. Jak przygotować kiszone pomidory?
Składniki:
• 1 kg małych pomidorów lub pomidorów koktajlowych,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 gałązki kopru,
• kawałek korzenia chrzanu,
• 4 liście wiśni,
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 6 ziaren pieprzu czarnego,
• 1,5 litra wody,
• 2 płaskie łyżki soli.
Przygotowanie:
Do wyparzonych słoików o pojemności 1 litra należy włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 liście wiśni, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, a także gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu. Pomidory układaj ciasno, ale staraj się ich nie zgnieść. Wodę dokładnie wymieszaj z solą i przelej do słoików, tak, aby poziom wody był o 1 cm niższy niż krawędź. Możesz również zagotować wodę z solą, jednak przed zalaniem pomidorów należy ją wystudzić, ponieważ gorąca woda uszkadza skórkę warzywa. Zamknięte słoiki odstaw na minimum 3 tygodnie.
Kiszony czosnek sprawdzi się w przypadku bólu gardła, grzybicy jamy ustnej, przeziębieniu, a także zaburzeniach trawienia. Warto pamiętać, iż kiszony czosnek ma znacznie ostrzejszy smak niż świeże warzywo, dlatego warto dodać go do sałatki lub pasty kanapkowej. Jak przygotować kiszony czosnek?
Składniki:
• 5 główek młodego czosnku,
• kawałek korzenia chrzanu,
• pół łyżeczki ziaren pieprzu,
• pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,
• 4 liście laurowe,
• 1 łodyga kopru,
• kilka ziaren gorczycy,
• 700 ml wody,
• 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
Do wyparzonych słoików o pojemności 250 ml należy włożyć przyprawy i obrane ząbki czosnku. Wodę trzeba zagotować z solą, a następnie wlać do słoików i szczelnie zakręcić. Kiszony czosnek nadaje się do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiąga po upływie 2-3 miesięcy.
Arbuz to owoc sezonowy, który gasi pragnienie i jest niezwykle słodką, ale zdrową przekąską. kilka osób wie, iż nadaje się również do kiszenia. Arbuz jest źródłem likopenu, którego ilość zwiększa się podczas kiszenia. Związek ten wykazuje adekwatności antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Dodatkowo znajdziemy tam cytrulinę – aminokwas wspierający pracę serca, przyspieszający regenerację mięśni oraz zwiększający libido. Przetwory z arbuza w smaku przypominają ogórki małosolne. Jak przygotować kiszonego arbuza?
Składniki:
• dojrzały arbuz ze skórą,
• kawałek korzenia chrzanu,
• główka czosnku,
• łodyga kopru,
• pół łyżeczki estragonu,
• kilka liści wiśni,
• 2 litry wody,
• 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
Arbuza należy pokroić razem ze skórą i włożyć do wyparzonego słoika. Następnie trzeba dodać przyprawy. Wodę należy zagotować z solą i przelać do słoików z arbuzem. Następnie słoiki należy zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.
Cytryny to owoce, który często dodawane są do herbaty, ciast, a także dań głównych np. pieczonych ryb. Stanowią one źródło witaminy C, beta-karotenu, potasu, magnezu, a także błonnika pokarmowego.
Kiszenie cytryn sprawia, iż zyskują one dodatkowo właściwości probiotyczne, dzięki czemu usprawniają proces trawienia, a także oczyszczają organizm z toksyn. Cytryny kisi się razem ze skórką, dlatego warto wybierać ekologiczne produkty, ponieważ zawierają one znacznie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Jak przygotować kiszone cytryny?
Składniki:
• 8 cytryn z cienką skórką,
• 4 cytryny do wyciśnięcia z nich soku,
• 4 liście laurowe,
• 1 laska cynamonu,
• 1 laskiej wanilii,
• kilka ziaren pieprzu,
• 1,5 l wody,
• 4 łyżki soli.
Przygotowanie:
Cytryny należy dokładnie umyć, aby pozbyć się ewentualnej warstwy wosku, a następnie naciąć je na krzyż z każdej strony i włożyć do słoików o pojemności 1 litra. Do cytryn trzeba dodać przyprawy, a następnie zalać wodą z rozpuszczoną solą. Całość należy zakręcić i trzymać w chłodnym miejscu przez minimum 4 tygodnie.
W galerii przedstawiamy popularne warzywa i owoce, które możesz wykorzystać do zrobienia kiszonek.
Te warzywa i owoce można kisić!