Co kryją w sobie parówki? Dlatego zawsze warto czytać etykiety

kronikatygodnia.pl 2 godzin temu
Jak zatem wybierać takie parówki, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Między innym na to pytanie odpowiada w rozmowie z Medonetem Magdalena Drzewiecka, dietetyczka z Centrum Respo.Czym kierować się przy kupowaniu parówek?Skład parówek może być różny w zależności od producenta. Mogą one zawierać takie składniki jak mięso, tłuszcz, skórki, wodę, sól, przyprawy oraz dodatki technologiczne.– Dobre parówki powinny mieć w składzie na pierwszym miejscu mięso, najlepiej co najmniej 90 proc., albo bazować na proporcji 100 g mięsa na 100 g produktu – podkreśla dietetyczka. Przy wyborze parówek warto też kierować się zawartością soli i unikać produktów, które zawierają jej dużo. Najlepsze parówki powinny mieć mniej niż 2 g soli na 100 g.PRZECZYTAJ TEŻ: Pracujący za najniższą krajową nie będą zadowoleni. Sprawdź, o ile wzrośnieWedług Drzewieckiej w składzie nie powinno pojawić się mięso oddzielane mechanicznie, skóry drobiowe czy nadmiar dodatków technologicznych, takich jak fosforany i glutaminian sodu.Należy też unikać produktów zawierających cukier. Albo – podpowiada ekspertka – wybierać te, w których jego poziom jest minimalny.Unikajmy produktów zawierających mięsa oddzielane mechanicznieW sklepach możemy kupić różne rodzaje parówek – od wieprzowych i drobiowych po rybne czy roślinne. Najlepsze produkty bazują na pełnowartościowym mięsie, takim jak szynka wieprzowa czy filety drobiowe. – Najlepiej, aby mięso stanowiło minimum 90 proc. składu produktu – mówi w rozmowie z Medonetem Drzewiecka. Ważne jest również unikanie produktów zawierających tkanki łączne, tłuszcz drobiowy i składniki mięsa oddzielanego mechanicznie.PRZECZYTAJ: Przyjdzie klient z butelkami, a maszyna nie odda mu kaucji. Tego obawiają się sklepy– Zawsze warto dokładnie czytać etykiety i zwracać uwagę na procentową zawartość mięsa – zachęca dietetyczka.Parówki mogą być częścią naszej codziennej dietyZdaniem Magdaleny Drzewieckiej parówki mogą być częścią diety redukcyjnej, o ile uwzględnimy je w bilansie kalorycznym i wybierzemy produkty lepszej jakości. – Nie można powiedzieć, iż parówki same w sobie prowadzą do wzrostu masy ciała. najważniejszy jest bilans energetyczny całej diety. Przy zachowaniu deficytu kalorycznego można skutecznie redukować wagę, uwzględniając parówki jako jeden z jej składników – wyjaśnia.Parówki są produktem przetworzonym i…Specjalista podkreśla, iż parówki są produktem przetworzonym. I jako takie – uwaga – nie mogą być uznane za w pełni „zdrowe”. – Można mówić o parówkach lepszej jakości, tych z dużą zawartością mięsa, prostym składem i minimalną ilością dodatków technologicznych. Sporadyczne włączenie takich parówek do diety opartej na świeżej i odżywczej żywności nie będzie szkodliwe i może być wygodną opcją awaryjną – stwierdza dietetyczka.
Idź do oryginalnego materiału