Co i jak często sprzątać w kuchni — prosty poradnik

dompelenpomyslow.pl 4 godzin temu

Sprzątanie kuchni może wydawać się skomplikowane. Pewnie nie raz zastanawiałaś się co, kiedy sprzątać, aby zachować czystość i odpowiednią higienę miejsc mających kontakt z żywnością. Z tym prostym poradnikiem sprzątanie kuchni stanie się proste i przyjemne. Przeczytaj i dowiedz się jak poprawnie dbać o czystość, bez stresu i zmartwień.

Elementy wymagające sprzątania na co dzień

Aby utrzymać kuchenną przestrzeń w czystości, należy dbać o bieżące porządki. Do codziennych obowiązków w kuchni powinno należeć:

  • przecieranie blatów i stołów,
  • przecieranie zlewu,
  • mycie kuchenki lub płyty indukcyjnej,
  • mycie naczyń,
  • opróżnianie zmywarki,
  • zamiatanie lub odkurzanie podłogi,
  • wyrzucenie śmieci.

Co należy sprzątać raz w tygodniu?

Dbając o czystość w kuchni, raz w tygodniu powinno się:

  • wycierać fronty i uchwyty szafek,
  • umyć okap i kratkę wentylacyjną,
  • wyczyścić lodówkę,
  • wyczyścić mikrofalę,
  • wyprać ściereczki kuchenne,
  • umyć podłogę.

Sprzątanie raz w miesiącu

Do elementów i przestrzeni wymagających sprzątania raz w miesiącu zalicza się:

  • mycie płytek na ścianach,
  • mycie zmywarki,
  • mycie piekarnika,
  • dezynfekcję kosza na śmieci,
  • odkamienianie czajnika.

Co wystarczy umyć raz na 3-6 miesięcy?

Niektóre przestrzenie w kuchni nie wymagają, aż tak częstego czyszczenia. Wśród nich znajdują się:

  • wnętrza szafek i szuflad,
  • przestrzenie i szczeliny za sprzętami kuchennymi,
  • lampy i żarówki,
  • zamrażarka,
  • okna,
  • fugi.

Harmonogram

Powyższy poradnik nie wyznacza jedynego adekwatnego sposobu ani częstotliwości sprzątania poszczególnych elementów i przestrzeni w kuchni. Może jednak stanowić wsparcie w tworzeniu własnego harmonogramu, w pełni odpowiadającego indywidualnym potrzebom domowników. Oznacza to, iż możesz skorzystać z niego w całości lub użyć go jedynie jako inspiracji do opracowania własnego planu sprzątania.

Idź do oryginalnego materiału