
Sprzątanie kuchni może wydawać się skomplikowane. Pewnie nie raz zastanawiałaś się co, kiedy sprzątać, aby zachować czystość i odpowiednią higienę miejsc mających kontakt z żywnością. Z tym prostym poradnikiem sprzątanie kuchni stanie się proste i przyjemne. Przeczytaj i dowiedz się jak poprawnie dbać o czystość, bez stresu i zmartwień.
Elementy wymagające sprzątania na co dzień
Aby utrzymać kuchenną przestrzeń w czystości, należy dbać o bieżące porządki. Do codziennych obowiązków w kuchni powinno należeć:
- przecieranie blatów i stołów,
- przecieranie zlewu,
- mycie kuchenki lub płyty indukcyjnej,
- mycie naczyń,
- opróżnianie zmywarki,
- zamiatanie lub odkurzanie podłogi,
- wyrzucenie śmieci.

Co należy sprzątać raz w tygodniu?
Dbając o czystość w kuchni, raz w tygodniu powinno się:
- wycierać fronty i uchwyty szafek,
- umyć okap i kratkę wentylacyjną,
- wyczyścić lodówkę,
- wyczyścić mikrofalę,
- wyprać ściereczki kuchenne,
- umyć podłogę.

Sprzątanie raz w miesiącu
Do elementów i przestrzeni wymagających sprzątania raz w miesiącu zalicza się:
- mycie płytek na ścianach,
- mycie zmywarki,
- mycie piekarnika,
- dezynfekcję kosza na śmieci,
- odkamienianie czajnika.

Co wystarczy umyć raz na 3-6 miesięcy?
Niektóre przestrzenie w kuchni nie wymagają, aż tak częstego czyszczenia. Wśród nich znajdują się:
- wnętrza szafek i szuflad,
- przestrzenie i szczeliny za sprzętami kuchennymi,
- lampy i żarówki,
- zamrażarka,
- okna,
- fugi.

Harmonogram
Powyższy poradnik nie wyznacza jedynego adekwatnego sposobu ani częstotliwości sprzątania poszczególnych elementów i przestrzeni w kuchni. Może jednak stanowić wsparcie w tworzeniu własnego harmonogramu, w pełni odpowiadającego indywidualnym potrzebom domowników. Oznacza to, iż możesz skorzystać z niego w całości lub użyć go jedynie jako inspiracji do opracowania własnego planu sprzątania.
















