Co dzisiaj na obiad? Kremowa zapiekanka z pieczoną polędwicą wieprzową

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

„Co dzisiaj na obiad?” – to odwieczne pytanie moich dzieci. Dziś odpowiedziałam, iż będzie ziemniaczana zapiekanka i polędwica wieprzowa. To jedno z naszych klasycznych dań, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

Kiedy serwuję pieczone mięso, zwykle podaję je z kremową zapiekanką ziemniaczaną, która doskonale zastępuje sos i nadaje daniu wyjątkowej aksamitności. Do tego często dodaję chrupiącą sałatkę ze świeżych warzyw, aby całość była jeszcze bardziej zbilansowana. Dziś postawiłam na soczyście zielone brokuły.

Kremowa zapiekanka i polędwica wieprzowa – delikatne ziemniaki i soczyste mięso

Cały dom wypełnił się apetycznym aromatem pieczonej polędwicy i zapiekanych ziemniaków, co tylko spotęgowało apetyt domowników. Nie mogłam się doczekać, aż wszyscy zasiądziemy do stołu!

Lubię młode ziemniaki, ale zimą często przygotowuję ziemniaczane zapiekanki, by w pełni wydobyć i podkreślić ich smak. Taką zapiekankę można przyrządzić na wiele sposobów, dostosowując składniki do własnych upodobań.

Szczególnie polecam przepis na zapiekankę ziemniaczaną w aksamitnym sosie beszamelowo-serowym z dodatkiem czosnku, cheddara, parmezanu i czarnego pieprzu. Dzięki tym składnikom danie nabiera głębi smaku i przyjemnej kremowej konsystencji.

Ta ziemniaczana zapiekanka jest niezwykle delikatna, a jednocześnie wyrazista, co sprawia, iż świetnie komponuje się z pieczoną polędwicą wieprzową. Można ją również podać jako samodzielne danie, np. z dodatkiem świeżej sałatki lub chrupiącej surówki. Niezależnie od wersji, zawsze znika z talerzy w mgnieniu oka!

Polędwica wieprzowa jest znacznie tańsza niż polędwica wołowa czy jagnięca, ale odpowiednio przyrządzona może być równie eleganckim i wykwintnym daniem na obiad. Kluczem do sukcesu jest adekwatna obróbka termiczna, która sprawia, iż mięso pozostaje soczyste i delikatne.

Soczysta polędwica – Idealnie upieczona, miękka i aromatyczna

Przed pieczeniem zamarynowałam polędwicę w sosie sojowym, który nadaje jej głębokiego i subtelnego słonego smaku. Podczas pieczenia kilkukrotnie smarowałam ją marynatą, aby była jeszcze bardziej aromatyczna i soczysta. Polędwicę można również usmażyć na patelni, ale ja preferuję metodę, w której po krótkim obsmażeniu kończę pieczenie w mocno rozgrzanym piekarniku. Wystarczy zaledwie 8 minut w temperaturze około 250°C i mięso jest gotowe.

Po upieczeniu postępuję podobnie jak w przypadku polędwicy wołowej czy innych pieczonych mięs – owijam je w folię aluminiową i odkładam na 10 minut. Dzięki temu mięso ma czas, by „odpocząć”, a wszystkie soki pozostają w środku, sprawiając, iż jest niezwykle soczyste.

Taka polędwica będzie miękka, delikatna i lekko różowa w środku – po prostu idealnie upieczona! Można ją podać z kremową zapiekanką ziemniaczaną, lekką sałatką lub pieczonymi warzywami. Niezależnie od dodatków, efekt zawsze zachwyca!

No to co, obiad gotowy! Ta zapiekanka i polędwica to pyszny niedzielny obiad!

Zapiekanka ziemniaczana i polędwica wieprzowa

Drukuj
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 60 min Czas gotowania: 90 min 90 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

1 kg ziemniaków

200 g kremowego serka, naturalny marki łaciate

200 ml śmietany, 36% tł.

50 g sera cheddar

30 g startego parmezanu

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

Polędwica wieprzowa

800 g polędwicy wieprzowej

100 ml sosu sojowego

1 łyżeczka tabasco

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżka miodu

3 ząbki czosnku, przetarte

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka masła

½ łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Przygotować marynatę z podanych składników. Solą natrzeć mięso i marynatą. Odstawić na godzinę lub marynować przez noc.
  2. Rozgrzać masło na patelni i zrumienić mięso. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję grilla i 260ºC. Piec przez 8-10 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i owinąć folią aluminiową.
  3. Na patelni zrumienić mąkę, po czym dodać masło, roztarty czosnek, pieprz i smażyć przez minutę. Następnie wlać śmietanę, dodać kremowy serek, cheddar i parmezan. Mieszać, aż sery się rozpuszczą i gotować przez 3 minuty. Doprawić sos solą.
  4. Przygotować żaroodporne naczynie. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm. Układać w naczyniu lekko rozsuwając plasterki, po czym zalać sosem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego na 300ºC piekarnika - funkcja grilla. Piec zapiekankę przez 30 minut. Następnie zdjąć folię, przykręcić piekarnik do 250ºC i piec zapiekankę jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
  5. Brokuły podzielić na różyczki i blanszować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić.
  6. Podać porcję zapiekanki z polędwicą pokrojoną na grube plasterki i brokułami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału