Clafoutis ze śliwkami mocno waniliowy – deser, który oczaruje Twoje podniebienie

codojedzenia.pl 1 miesiąc temu

Clafoutis ze śliwkami to tradycyjny francuski deser, który zyskał popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Choć klasycznie przygotowuje się go z wiśniami, ja postanowiłam upiec clafoutis ze śliwkami mocno waniliowe. Ta wersja tego tradycyjnego przepisu przypadła mi bardzo do smaku zwłaszcza, iż śliwki były bardzo dojrzałe i słodkie.

Clafoutis ze śliwkami – francuski deser, który skradnie Twoje serce

O clafoutis słyszałam wcześniej. To takie ciasto budyniowe, które nieco przypomina magiczne ciasto, czy cytrynowe ciasto budyniowe.

Clafoutis ze śliwkami mocno waniliowy to idealne połączenie delikatnego ciasta i soczystych owoców, wzbogacone o intensywny aromat wanilii. Przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste, a efekt końcowy zachwyci choćby najbardziej wymagających smakoszy.

Do przygotowania clafoutis potrzeba kilka składników, które wystarczy zmiksować na jednolitą masę, wylać na owoce ułożone na dnie formy i upiec w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekłam to to ciasto bez termoobiegu. Ze względu na sporą ilość jajek zależało mi aby ciasto wyrastało wolno i równo.

Śliwkowe clafoutis – proste i pyszne!

Podaję clafoutis na ciepło, posypane cukrem pudrem. Deser można również serwować z kleksem bitej śmietany lub gałką waniliowych lodów, które doskonale podkreślą waniliowy smak ciasta. Clafoutis ze śliwkami mocno waniliowy to doskonała propozycja na letni deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, iż każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.

Clafoutis ze śliwkami mocno waniliowy

Drukuj
Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 35 - 40 min. 35 - 40 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

4 jajka

szczypta soli

90 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

5 śliwek, dużych

250 ml śmietanki, 36% tł.

125 ml mleka

60 g mąki

cukier puder do posypania

1 łyżka masła

1 czubata łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180ºC, podgrzewanie góra - dół.
  2. Foremkę o wymiarach 12 cm x 25 cm wysmarować masłem i oprószyć cukrem.
  3. Zmiksować jajka z cukrem, wanilią, śmietaną, mlekiem, mąką i solą. Ciasto powinno być gładkie bez grudek.
  4. Śliwki pokroić na ćwiartki i ułożyć na dnie formy. Na wierzch wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  5. Piec ciasto przez 35 - 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

Clafoutis ze śliwkami można jeść na ciepło lub na zimno. Osobiście wolę schłodzone clafoutis i mogę go wtedy swobodnie pokroić na kawałki.

Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału