Taniny - winowajcy dyskomfortu
Taniny to naturalne związki, które odpowiadają za charakterystyczny, cierpki posmak, który znamy nie tylko z pomidorów, ale i z kawy czy herbaty. Gdy spożywamy pomidory na pusty żołądek, taniny wchodzą w bezpośredni kontakt z błoną śluzową przewodu pokarmowego, co może wywołać podrażnienia i uczucie dyskomfortu. Badania opublikowane w czasopiśmie „Molecules” wskazują, iż w takim stanie żołądka taniny wywierają silniejsze działanie ściągające i drażniące, co może być szczególnie odczuwalne u osób wrażliwych.
Nie tylko żołądek. Taniny utrudniają wchłanianie minerałów
To nie jedyny problem związany z taninami. Związki te wykazują zdolność do łączenia się z jonami metali, takimi jak żelazo, cynk czy miedź, co utrudnia ich przyswajanie. Dr hab. Magdalena Karamać z Zakładu Chemicznych i Fizycznych adekwatności Żywności, cytowana przez serwis „Nauka w Polsce”