Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc warto je wykorzystać, póki w sklepach i na targowiskach jest w bród. Z tych słodkich owoców można przygotować wiele smacznych rzeczy, ale strzałem w dziesiątkę będzie jogurtowe ciasto z chrupiącą kruszonką. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko, a z naszym przepisem poradzą sobie choćby niedoświadczeni kucharze.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką. Jak je przygotować?
Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką to jeden z najsmaczniejszych, letnich deserów. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, dużej blaszki i chwilę wolnego czasu. Ten przepis trudno zepsuć, ponieważ jest bardzo prosty i wychodzi za każdym razem. Jogurtowy, wilgotny spód w połączeniu z miękkimi owocami doskonale kontrastuje z chrupiącą kruszonką, dlatego całość wręcz rozpływa się w ustach. To idealne ciasto do kawy lub na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi.
Zobacz też: Malinotruskawka zachwyca wyglądem i smakiem. Jej uprawa jest bardzo prosta, a owoce pyszne
Szybkie, łatwe ciasto z truskawkami. Jakie składniki należy przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciasta, to:
2 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki cukru pudru,
300 mililitrów jogurtu naturalnego,
50 gramów rozpuszczonego masła,
2 jajka,
łyżka aromatu waniliowego,
300 gramów truskawek.
Składniki na kruszonkę:
80 gramów mąki krupczatki,
50 gramów masła,
50 gramów cukru.
Ciasto z truskawkami: szybkie i wilgotne. Przepis krok po kroku
Na początek robimy kruszonkę. W misce ucieramy mąkę, masło i cukier, a gdy wszystkie składniki się połączą, formujemy z nich kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Następnie zabieramy się za truskawki. Należy je umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki i odsączyć z nich wodę na ręczniku papierowym.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka i powoli dodajemy do nich cukier.
Do miski z mąką i proszkiem dodajemy jogurt, roztopione masło, aromat waniliowy i jajka ubite z cukrem. Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (najlepiej użyć miksera na niskich obrotach).
Okrągłą blaszkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej płynną masę. Następnie układamy na niej ciasno truskawki, a na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 45 minut. Po tym czasie deser będzie gotowy.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.