
Wielu łasuchów zastanawia się, jaki jest najsmaczniejszy deser pod słońcem. Osoby, które sprawdziły ten przepis, są zdania, iż to właśnie jemu należy się zaszczytne miejsce w rankingu cukierniczych liderów. Połączenie ciasta biszkoptowego, czekoladowego budyniu i kremu śmietankowego, to uczta dla podniebienia. Zaskocz rodzinę czymś prostym, a zarazem unikalnym i przygotuj ten hitowy wypiek.
Trójwarstwowe ciasto rozgrzeje miłośników słodkości
Ciasto biszkoptowe z budyniem i śmietaną to znakomity pomysł na błyskawiczny i łatwy deser. Odpowiedni dobór składników sprawia, iż wypiek jest „w punkt”. Nie przesłodzony i nie za mdły, po prostu ideał. Oto niezbędne składniki do przygotowania mistrzowskiego ciasta.
Przepis na ciasto z kremem budyniowym i śmietankowym
Składniki:
● mąka (160 g),
● cukier (ok. 150 g + 100 g),
● olej (125 ml),
● 4 jajka (ok. 260 g),
● proszek do pieczenia (4 g),
● budyń czekoladowy (ok. 60 g),
● mleko (600 ml),
● cukier z wanilią (ok. 12 g),
● mascarpone (250 g),
● śmietanka kremówka (ok. 400 ml),
● żelatyna (ok. 12 g),
● cukier puder (ok. 30 g),
● likier jajeczny (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
Biszkopt
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. W misie robota ubijamy 4 całe jajka z 3/4 szklanki cukru i łyżeczką cukru waniliowego do momentu aż zbieleją (na wysokich obrotach, przez ok. 10 min). Do powstałego kremu wlewamy olej, chwilę mieszamy i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aby nie było grudek. Przelewamy ciasto do blachy (18 cm x 28 cm) wyłożonej pergaminem, równo rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20-30 min (do suchego patyczka). Studzimy. W zimnym biszkopcie robimy otwory (ok. 30). W ty celu możemy wykorzystać okrągłą końcówkę drewnianej łyżki.
Budyń
W garnku zagotowujemy 400 ml mleka. W 200 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy, mieszamy do rozpuszczenia. Gotujące się w garnku mleko osładzamy cukrem i przelewamy budynie ze szklanki. Energicznie mieszamy na gesty krem. Jeszcze ciepły wykładamy na biszkopt, wypełniając też wydrążone dziurki. Upuszczamy blachę z ciastem kilka razy na twardą powierzchnię z niedużej wysokości. Dzięki temu krem lepiej wniknie do biszkoptu.
Krem śmietankowy
W szklance łączymy 3 łyżeczki żelatyny z 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy.
Ubijamy zimną śmietankę w wysokim naczyniu z 3 łyżeczkami cukru pudru i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Miksujemy robotem do połączenia, a w międzyczasie dodajemy cały mascarpone, znów miksujemy na gęstą masę. Wtedy dolewamy do niej porcjami zimną żelatynę i nieustannie mieszamy. Pod koniec miksowania możemy dodać likier, jeżeli używamy. Mieszamy. Krem rozprowadzamy na zastygniętym budyniu i wygładzamy. Dekorujemy deser startą czekoladą i wkładamy do chłodziarki na kilka godzin. Smacznego.